• Külföld
Faktor

Kevesebbet keresnek a Buckingham-palota dolgozó, mint a Lidl raktárosai

A királyi palotánál korábban is sokan elégedetlenek voltak a fizetésükkel.

II. Erzsébet királynő takarítói jóval a londoni átlagbér alatt keresnek. Hasonló munkakörben ugyanis óránként 10,20 fontot (3600 forintot) lehet más helyeken keresni – ez a polgármester, Sadiq Khan által meghatározott összeg. Ehhez képest a Buckinhgam-palota takarításáért mindössze óránként 8,17 fontot (2900 forintot) fizetnek, ami 2,03 fonttal (nagyjából 700 forinttal) múlja alul a minimumot.

Fotó: Europress - AFP/Justin Tallis

Fotó: Europress - AFP/Justin Tallis

A polgármester által megadott összeg persze nem kötelező, csak iránymutatásként szolgál, de már több mint ezer munkáltató tartja magát hozzá – többek közt a királyi ingatlanvagyont kezelő Crown Estate, az Unilever, a Lloyds Bank és az Ikea is.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A királyi palotában jelenleg mégis alacsonyabb a takarítók órabére, mint a londoni Lidl raktárszemélyzetének – ők óránként 9,27 fontot (3300 forintot) keresnek.

  A palota takarítása teljes munkaidős elfoglaltság, 5 napot, azaz 40 órát vesz igénybe egy héten, de a dolgozó a Buckingham-palotában lakhatnak. A takarítók feladata a palota és a Windsori kastély teljeskörű tisztántartása. Az álláshirdetés szerint a munka elvállalásával a pályázó elindíthatja a vendéglátásban a karrierjét, és fejlődnek a háztartási képességei, illetve szakértelme is.

  A királyi háztartás egyébként eddig sem számított jövedelmező állásnak, négy éve például visszavontak egy hirdetést Skóciában, mert évente csak 12 ezer fontot ajánlottak a szobalányoknak a Holyroodhouse-palotában való munkájukért. Három éve a Windsorban dolgozók például sztrájkkal fenyegetőztek az alacsony bérek miatt.

  A Létminimum Alapítvány igazgatója arra szólította fel a Buckingham-palotát, hogy hozza összhangba a fizetéseket más londoni állásokkal – írja a Daily Mail.

  Van egyébként olyan munka a királyi családnál, amely jól fizet, a palota szociális média szakértője például évente 50 ezer fontot (17 millió forintot), a Háztartási Osztály Igazgatója pedig 122 ezer fontot (43 millió forintot) visz haza. II. Erzsébet titkárnője ennél is többet 146 ezer fontot (52 millió forintot), míg a Privy Purse, azaz a család saját pénztárcájának kezelője 180 ezer fontot (64 millió forintot) keres évente.

  Kommentek:

  Top 16