• Belföld
CsR

Így verik át a magyarokat a külföldi állásajánlatokkal, erre kell vigyázni

Luxusmunkát kínál sok külföldi álláshirdetés a magyaroknak, ám vigyázni kell, mert gyakoriak az átverések: sokan csak lehúzni, vagy átverni szeretnék a leendő munkavállalókat.

Fotó: Europress / Ian Gavan - Getty Images

Fotó: Europress / Ian Gavan - Getty Images

Magas fizetés, nyugati munka, adnak szállást is, és még nyelvtudás se kell hozzá - ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel tele van az internet. Annak aki külföldön akar munkát vállalni, érdemes az állást kínáló céget feltérképeznie. Sok a korrekt ajánlat, ám sokan csak lehúzni, átverni szeretnék a munkára jelentkezőket.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Krisztina két éve él az Egyesült Királyságban, és jelenleg konyhai kisegítőként dolgozik egy kisebb városban. Ő azok közé tartozik, akiknek része volt az átverésben.

  "Egy nyelvtudást nem igénylő takarítói munkára jelentkeztem, a hirdetés a neten találtam. Mindig el lehetett érni telefonon a kapcsolattartót, viszont a személyes találkozóra mást küldött maga helyett.

  Ott azt mondták, hogy ki kell fizetnem 16 ezer forintot, mert valamilyen speciális erkölcsi bizonyítványt kell lekérni a munkához. Odaadtam a pénzt, aláírtunk egy papírt, azt a jelenlévő átvette, még le is pecsételte. Három hónapig vártam, hogy megérkezzen az az okmány. Később kiderült, hogy ilyen bizonyítvány nincs is,

  mint ahogy az a cég sem létezett, amelynek a pecsétje az átvételi elismervényen volt" - mondta Krisztina a penzcentrum.hu-nak.

  Szakértők szerint minden esetben érdemes tájékozódni az állásinterjún arról, hogy milyen juttatási csomagot kínálnak, hogy alakul a bérezés, ha bruttó összeget adnak meg, akkor az adott országban milyen az adózási rendszer, illetve az adott helyen milyen megélhetési feltételek vannak, mennyiből lehet megélni. Érdemes megnézni a hirdető céget is, és annak honlapját, rákereshetünk a cégnyilvántartásra és fórumokon is tájékozódhatunk róla. Soha ne induljon senki el biztosítás nélkül, és ha kint probléma adódik, akkor érdemes a nagykövetséghez fordulni.

  Mindig legyenek gyanúsak azok a hirdetések, ahol csak telefonszámot tüntetnek fel, vagy egy magánszemély e-mail címére kell küldeni a jelentkezést. Ha az adott ország minimálbérénél jóval nagyobb fizetést ígérnek betanított munkás pozícióért, akkor szintén érdemes gyanakodni.
  Kommentek:

  Top 16