• Pénz
CsR

Így változik meg a cafeteria rendszer, erre nagyon kell figyelni

Nem lehet elkerülni a változásokat a, a cafeteria-rendszert át fogják alakítani az Európai Bíróság ítélete miatt. Az átalakítás lassan körvonalazódott, mára szinte teljes a kép.

Fotó: Sulyok László

Idén év elején az Európai Unió Bírósága ítéletet hirdetett, eszerint a magyar cafeteria-rendszer egyes elemei sértik az uniós jogot. Azt kifogásolták, hogy az Erzsébet utalvány és a Szép-kártya bevezetésével kiszorították az addig a hazai cafeteria-piacon jelenlévő utalványforgalmazó cégeket.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kötelezettségszegési eljárásban Magyarország pert vesztett, így az adótörvényt át kell alakítani, és igazítani kell az uniós jogszabályokhoz. 

  A változásnak köszönhetően

  a jövő évi cafeteria-rendszerben csak kettő elem lesz kedvezményes adózású, a Szép-kártya és évente legfeljebb 100 ezer forint készpénzt adhat a munkáltató a dolgozójának.

  A többi, korábban kedvezményes adózású elemek közterhe viszont felemelkedik 49,98 százalékra.

  Bizonyos cafeteriaelemek népszerűsége csökkenhet, mert a kedvezményes 34,51 százalékos adózás helyett felemelkedik 49,98 százalékosra a közterhe. Ilyen például az Erzsébet utalvány, az önkéntes nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, a helyibérlet-térítés és az iskolakezdési támogatás is" 

  - írja a Pénzcentrum.

  Eddig csak a bölcsődei ellátást támogathatta a munkáltató adómentesen, ezt most kiterjesztik az óvodai szolgáltatás és ellátást térítésére is.

  Szintén adómentes juttatás lesz a lakhatási támogatás, ennek mértéke az első évben a minimálbér 40 százaléka lehet, a második-negyedik évben 25 százalék, az ötödik évtől pedig 15 százalék.

  A munkába járást is támogathatja a cég - függetlenül attól, hogy az alkalmazott autóval, vagy akár biciklivel megy dolgozni - az eddigi 9 forint/kilométer helyett 15 forintot adhat adómentesen a munkavállalónak.

  Kommentek:

  Top 16