• Tech

Így toboroz terroristákat az Iszlám Állam

A globális terrorfenyegetés közepette a dzsihádisták látszólag lépéselőnyben vannak: különböző területeken különböző célpontokat támadnak, hol lövöldöznek, hol robbantanak, vagy esetleg egyszerre mindkét módon gyilkolnak. Ezeknek a hátterében ugyanaz áll, mint a toborzás sikerében: a technológia kínálta számtalan lehetőség, amelyet a terroristák minden elképzelhető módon kihasználnak.

Fotó: Europress / Joseph Eid - AFP

Fotó: Europress / Joseph Eid - AFP

A támadások esetén a technológia segítségével szervezik meg és koordinálják a merényleteket. Nemrég születtek meg azok a jelentések, mely szerint a párizsi terrortámadások során a végrehajtó és a szervező dzsihádisták is frissen feltöltött, eldobható mobiltelefonokat használtak kapcsolattartásra. Ez a taktika azonban nem az Iszlám Állam „találmánya”: ezt alkalmazzák már hosszú ideje a drogkereskedők, utcai prostituáltak és más bűnszervezetek is az Amerikai Egyesült Államokban. Ezek ugyanis olcsóak, kifogyhatatlanok és nehéz őket személyazonossághoz kapcsolni – miközben valós idejű kommunikációt biztosítanak szöveges vagy audioformában.

Az eldobható telefonok mellett a számítógépek, okostelefonok és tabletek is a hasonló tulajdonságaik miatt hasznosíthatóak a „mozgalmi célok” kapcsán. Nem véletlenül váltak a modern terrorizmus eszközeivé – írja a Business Insider.

A figyelemfelkeltés olcsó módszereA különböző oldalak és alkalmazások a radikalizálódástól az erőszakig fejlődő folyamat különböző szakaszaiban döntő fontosságúak. A közösségi oldalak, mint például a Facebook, a Twitter, az Instagram vagy a Periscope a szélsőségesek számára olyan terepet biztosít, amelyen keresztül új embereket szólíthatnak meg, akik később csatlakozhatnak a mozgalmukhoz.

A terrorista csoportok számára a közösségi média különösen hatékony, mivel ezen keresztül az emberek elképesztő gyorsasággal megoszthatják és elterjeszthetik a rövid, szöveges vagy képpel ellátott üzeneteket. Szinte bármilyen eszközről csatlakozni tudnak, és így a világ minden részébe eljuttathatják ezeket az ideológiai tartalommal telített üzeneteket.

Az Iszlám Állam elsősorban a Twitter használja – azt viszont jelentős mértékben. Több százezer fiókon keresztül sugározza az információkat, ezzel pedig mindig új embereket tud elérni és bevonzani. Számos példa volt az elmúlt évben arra, hogy a terroristák a közösségi médián keresztül bátorítottak fiatalokat arra, hogy utazzanak Szíriába, és csatlakozzanak a harchoz.

Mióta a közösségi oldalak valós időben közvetítenek, a terrorcsoportok olyan üzeneteket is küldhetnek, amelyben felelősséget vállalnak a friss terrortámadásokért, erőszakos cselekedetekért. Aki látja, azonnal megoszthatja másokkal, a hírcsatornák figyelmét felhívva hírértéket generálnak, és ennek kapcsán új emberek csatlakozhatnak a dzsihádistákhoz.

Az Iszlám Állam legkedveltebb közösségi oldala a Twitter (Fotó: Europress / Leon Neal - AFP)

Az Iszlám Állam legkedveltebb közösségi oldala a Twitter (Fotó: Europress / Leon Neal - AFP)

A szó elszáll, az írás megmaradAz internetes fórumok szintén az információ-megosztásnak, radikalizálódásnak és a toborzásnak biztosítanak ideális terepet. A fórumok bejegyzéseit bármikor látni lehet: másodpercekkel, percekkel vagy éppen napokkal később is. A fórumokon a felhasználók akár jóval hosszabb üzeneteket is közzé tehetnek, képekkel és hivatkozásokkal láthatják el őket, és bár így tovább tart elolvasni és értelmezni őket, az időkeret a fórumokon korlátlan. Viszont így társalgási stílust vesz fel, és az üzenetek sokkal később is célba érhetnek az új olvasóknál.

A fórumok emellett elengedhetetlenek a hosszútávon építkezés és a közös kultúrán alapuló szélsőséges mozgalmak szempontjából. A felhasználók hosszan és részletesen megtárgyalhatják a hitrendszerüket, a meggyőződéseiknek később is nyoma marad. Például a neonácik és más szélsőjobboldali csoportok leghosszabb ideje használt amerikai fóruma, a Stormfront 1996 óta megszakítás nélkül üzemel.

Az egyedi weblapok is az információ terjesztésben és a radikalizálódásban játszanak fontos szerepet, mivel a honlapok tulajdonosai speciális üzeneteket közvetíthetnek úgy az olvasóknak, hogy azoknak nehéz ellentmondani. Például a Stormfront egy Martin Luther Kingről szóló oldalt is üzemeltet, amely látszólag adatokat közöl az emberi jogi aktivistáról – valójában azonban támadja Kinget, hazug módon megkérdőjelezi a motivációit és az erkölcseit, valamint egyes kiragadott idézeteivel próbálják aláásni a történelmi szerepét.

A terroristák a mobilokat bombák felrobbantásához is használják (Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP)

A terroristák a mobilokat bombák felrobbantásához is használják (Fotó: Europress / Ahmad al-Rubaye - AFP)

Tervezés és cselekvésA szélsőséges terroristák az internetet a támadásaik megtervezésére is használják. Az al-Kaidához köthető terroristák például a Google Earth-t használták 2006-ban, mikor jemeni olajmezőket szerettek volna megtámadni – az akció azonban megbukott. A 2008-as mumbai terrortámadás során is a Google térképének köszönhetően jutottak el a terroristák a merényletek színhelyére.

Ha egyszer valaki radikalizálódik, és kifejezi azt a szándékát, hogy a terrorszervezetek területére szeretne utazni, akkor az eldobható telefonok segíthetik a hatóságok elől való rejtőzésben és menekülésben. Ez ugyan több időt vesz igénybe, mint egy hagyományos mobil, ugyanis a kommunikáció-fenntartás közben gyakran cserélnie kell a telefonszámát. Ha a telefonszámokat elmentik, megkönnyítik a nyomozók munkáját – ezért vagy memorizálják, vagy felírják és használat után megsemmisítik a telefonszámokat.

Ezeket a telefontípusokat telepített bombák felrobbantására is használják: a hívás aktiválja a robbanószerkezetet. Használat után a terroristák megsemmisítik a telefont, így pedig még nehezebbé válik az elkövetők azonosítása.

A szélsőségesek tehát a technológia minden szegmensét ismerik és több fronton is hasznosítják. Ahogy a technológia fejlődik, a terroristák továbbra is a kommunikáció élvonalában maradnak, akár a titkosított, akár a nyílt platformokon. A bűnüldözői és nyomozói szerveknek képesnek kell lenniük alkalmazkodni a helyzethez, és a lehető legjobb és leggyorsabb választ adniuk a fenyegetésekre – ellenkező esetben a felkészületlenség és az adatok hiánya újabb sikeres terrortámadásokhoz vezethet.

Top 0