• Belföld
Faktor

Így segíthet, ha gyermeke balesetet szenved

Sokat tehet a bajba jutottért, ha vészhelyzetben nem kapkod vagy pánikol.

A mentők sokszor szembesülnek embert próbáló helyzetekkel, különösen egy gyermek mentése során, ezért sokat segíthetünk nekik, ha vészhelyzet esetén kapkodás és pánik helyett gyorsan és szakszerűen értesítjük őket.

Fotó: Sulyok László

A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként a Mentők Napja alkalmából összegyűjtötte a legfontosabb teendőket, amelyekkel jelentősen megkönnyíthetjük mindennapi áldozatos munkájukat – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Így kell mentőt hívniHa például gyermekünk rosszul lesz, vagy balesetet szenved, előfordulhat, hogy nekünk kell mentőt hívni. Ilyenkor az ötujjas szabály észben tartásával sokat tudunk tenni, hogy megkönnyítsük a munkájukat. A mentésirányítónak a mentők riasztásához a következő öt alapvető információra van szüksége, ebben a sorrendben:

  • pontos cím,
  • vészhelyzet leírása,
  • sérültek száma,
  • kiegészítő információk,
  • elérhetőségünk.

  Ha nem otthon vagyunk, érdemes már a kicsengésre várakozva feltérképezni a környéket, hogy pontosan meg tudjuk határozni a címet. A mentőirányító így akkor is útnak tudja indítani a segítséget, ha megszakadna a vonal. Az elérhetőségünk azért szükséges, hogy szükség esetén vissza tudjanak minket hívni. Kiegészítő információ lehet, ha nem csak a mentőkre, de a tűzoltókra vagy a rendőrségre is szükség van.

  Ezt kell tenni, amíg megérkezik a segítségAmíg a mentő kiérkezik a helyszínre, elsősegélyben kell részesíteni a bajba jutottat.

  Ha szükséges, a mentőirányító már telefonon keresztül is segíteni tud. Kövessük pontosan az utasításait, közben pedig próbáljunk meg arról is gondoskodni, hogy megérkezésükkor a mentők azonnal hozzá tudjanak kezdeni a sérült ellátásához. Így például ne akadályozza őket zárt kapu vagy házőrző állat. A gyermeket ne hagyjuk magára, nyugtassuk meg, hogy úton van a segítség, sőt, ha rosszabbodik az állapota a szakemberek kiérkezéséig, hívjuk újra a mentésirányítót, és értesítsük a helyzet súlyosbodásáról

  – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

  Kommentek:

  Top 16