• Külföld
Faktor

Így robbant szét a milliárdos rakétája leszállás közben - videó

A Falcon 9 újrahasznosítható rakéta január 17-én sikeresen felszállt egy űrszondával, de földet érése már nem sikerült. Felrobbant és apró darabokra esett szét a rakéta.

A küldetés másik célja az űrszonda pályára állításán kívül éppen az lett volna, hogy lehessen még használni a rakétát. A Jason 3 űrszonda sikeresen Föld körüli pályára állt, és egy óceánt vizsgáló, 1992-ben kezdődött kutatást fog folytatni. Az óceán fenekét vizsgálja majd, hogy annak változásából időjárási jelenségeket lehessen megjósolni. Elsősorban katasztrófákhoz vezető jelenségeket, például hurrikánokat, ezen kívül pedig a klímaváltozást is nyomon tudják követni a szonda segítségével. A Földön fogságba esett meleg levegő több mint 90%-a az óceánokba jut, azokat melegíti. Emiatt az óceánok játsszák majd a legnagyobb szerepet a klímaváltozásban.

A videón a Falcon 9 sikeres vasárnapi felszállása látszik, ahogy elindul a Jason 3 űrszondával.

 

A Jason 3 műholdat a kilövés után körülbelül egy órával sikerült az alacsony Föld körüli pályára állítani. A hordozórakéta másik része pedig 3 perccel a felszállás után már le is vált - ahogy tervezték. Ennek a hatalmas darabnak kellett volna landolnia a Csendes-óceánon úszó platformon. A rakéta leszállási sebessége állítólag megfelelő volt, az egyik lábával volt baj, ezért megbillent, eldőlt és szétrobbant. Az óceáni platformon való leszállás lényege, hogy a rakéta újabb feladatokat tud így végrehajtani. Nem kell visszaszállnia a távoli szárazföldre, ami miatt jóval több üzemanyagot égetne el a rakéta- írja az RT.com.

 

Szárazföldre leszállni már sikerült a SpaceX Falcon 9 hordozórakétájának tavaly decemberben. Akkor két sikertelen kilövési kísérlet után szállt fel a rakéta és végül le is tudott szállni. A SpeceX (Space Exploration Technologies) űrprojekt gazdája Elon Musk milliárdos. Ö találta ki és adta el a PayPalt, utóbbi időben pedig a Tesla Motors tulajdonosaként hallani róla a legtöbbet. A SpaceX-et közvetlenül azután hozta létre, hogy a PayPalt 1,5 milliárd dollárért eladta az eBay-nek. A SpaceX űrprogram lényege, hogy olcsóbban és sokkal gyorsabban lehessen űrrepüléseket végezni. Saját űrhajókat és rakétákat terveznek itt, amelyekért a NASA is sorban áll. Musk történelmet írt, hiszen az övé volt az első magántőkéből készült űrhajó, amely elérte a világűrt (Falcon 1 – 2008). A SpaceX volt az első magánvállalat, amely Föld körüli pályára tudta állítani, majd visszajuttatni saját fejlesztésű űrhajóját – ez volt a Dragon 2010-ben – írja a Guardian.

Elon Musk 2015 júliusában, ahogy éppen észreveszi az újságírókat és fotósokat. Fotó: Europress / Bloomberg - Getty Images

Elon Musk 2015 júliusában, ahogy éppen észreveszi az újságírókat és fotósokat. Fotó: Europress / Bloomberg - Getty Images

Musk korábban az mondta, hogy 2016 végére szeretné elérni azt, hogy bármikor sikeresen tudjanak kilőni, visszahívni és újra hasznosítani hordozórakétákat. Ez lenne a Falcon 9 rakéta. Emellett egyik fő célja a klímaváltozás megakadályozása – ezt szolgálják a Jason 3 űrszonda megfigyelései, ezen kívül pedig buzgón dolgozik a Mars betelepítési lehetőségén.

Top 0