• Politika
Faktor

Így működne az új Klik

Várhatóan áprilisban megszülethet a kormány döntése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról. A tervek szerint az egy nagy helyett 60 kisebb fenntartó lenne.

Ahogy azt a Faktor is megírta, február elején jelentette be Palkovics László, hogy átalakítják a Kliket. Azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán egy korábbi interjújában elismerte, hogy túl központosított lett az oktatás szervezése, a Klik hatalmas, éppen ezért is nehézkes az ügyek intézése, sok adósságot halmozott fel. Ezért fordulhatott elő, hogy az iskolákból elfogyott a nyomtatópapír vagy a kréta. Mivel azonban látják a hibákat, megpróbálnak változtatni rajta.

Palkovics László a Köznevelési Kerekasztal résztvevőivel egyeztetett a kérdésről, javaslatokat dolgoztak ki, hogyan lehetne élhetőbb, gördülékenyebb a rendszer. Először csak a Klik vezetőjét váltották le, majd azt is bejelentették, jelenlegi formájában megszűnik az intézményfenntartó központ. Palkovics tegnap a Magyarul Balóval műsorban mondta el, hogy a Klik utódjának csak fenntartói és munkáltatói feladatai lesznek, minden egyéb jogkör visszakerül az iskolaigazgatókhoz.

Egy nagy helyett 60 kicsiAz Emmi pénteken jelentette be, hogy az új struktúra július 1-jétől lépne életbe, és az egy nagy helyett 60 kisebb fenntartó lenne. Ezek már önálló jogi szervek lennének, önálló költségvetéssel és szakmai, gazdálkodási jogosítvánnyal.

Az elképzelések szerint bár tankerületeket összevonnának, de megyehatárokat nem lépnének át. Egy-egy fenntartóhoz mintegy 50-60 iskola tartozhat, de ennek meghatározását befolyásolja a gyerekek létszáma, az iskolák száma, költségvetése és a fizikai távolság is. Az új fenntartók mintegy 5-10 milliárdos költségvetési szervek lehetnek. Azon még dolgoznak, hogy ez mennyi költségvetési pluszforrást igényelhet.

Lesz egy központi szerv is, a tárca és a 60 fenntartó között, ez azonban egészen kicsi lenne, irányítástervezési, stratégiai feladatai lennének.

Az Emmi azt elárulta, hogy ezen kívül még öt másik lehetséges modellt is kidolgoztak, ezeket is bemutatják majd a kormánynak, a döntés pedig várhatóan április elején születik meg.

Más változás is leszVárhatóan szeptembertől az első és a második évfolyamon eltörlik a tartós tankönyvek rendszerét, ilyen kisdiákoktól ugyanis nehéz elvárni, hogy úgy kezeljék ezeket a kiadványokat, mint a felsőbb évesek.

Megállapodásra jutottak a szakszervezetekkel abban, hogy az érettségin a régi és az új történelematlaszokat is lehet használni.

A hétfői sztrájkbizottsági tárgyalással összefüggésben közölték: vitás kérdés még a tankönyvpiac és tankönyvválasztás ügye, a kötelező órák 22-ben vagy 26-ban való meghatározása, az állami fenntartás és a pótlékok.

Az államtitkárság a Tanítanék mozgalom újabb polgári engedetlenségi akciójára reagálva jelezte: továbbra is várják képviselőiket a köznevelési kerekasztal ülésére. A tárca semmilyen meghívót nem kapott, ami tárgyalásra vonatkozna, ha ilyen érkezik, megfontolják - írta az MTI.

Úgy nehéz egyeztetni, ha az a jelzés érkezik, hogy a mozgalom nem enged a 12 pontjából - közölték.

Top 0