• Belföld
MZ/X

Így lehet megelőzni a kéménytüzeket

Csak Vas megyében 50 kéménytűz volt a fűtési szezon kezdete óta, ezért a Katasztrófavédelem összegyűjtött néhány megelőzéshez szükséges tanácsot.

A szilárd tüzelésű fűtésrendszerek, cserépkályhák, kandallók nagymértékű térhódításával, valamint a hidegebbre forduló időjárással egyenes arányosan nőhet a kéménytüzek száma.

Fotó: 112press.hu

Fotó: 112press.hu

Vas megyében a fűtési szezonban közel ötven kéménytűz keletkezik, ami több esetben az épületek tetőszerkezetére is átterjed. A megelőzés érdekében fogalmazott meg a Katasztrófavédelem néhány jó tanácsot, hogy elkerülhetők legyenek az ilyen jellegű kéménytüzek- írja a 112press.hu.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Azokban a háztartásokban, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, a szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső keresztmetszetét, és a távozó magas hőmérsékletű füst hatására akár meg is gyulladhat. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiak szerint járjunk el:

  • csak száraz fát, vagy erre alkalmas éghető anyagokat használjunk!
  • háztartási hulladékokkal üzemeltetni a fűtőberendezéseket szigorúan TILOS!
  • fáradt olajjal üzemeltetni a fűtőberendezést szigorúan TILOS!
  • tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni!
  • szellőztessen rendszeresen!

  Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. Fontos a megfelelő égési levegő biztosítása a tüzelőberendezés helyiségében.

  A szilárd-tüzelés, ezen belül a fatüzelés igényli fajlagosan a legtöbb égési levegőt. A kevés levegő miatt nő a koromképződés, nő az elégetlen gázok okozta veszteség, és nő a kátrány, szurok lecsapódás mértéke. A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során.

  Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessen rendszeresen! Amennyiben a konyhai páraelszívó és a fűtőberendezés helyisége azonos légtérben van, fennáll a veszélye a kéménybe távozó égéstermék, szén-monoxid visszaáramlásának. Ezért fokozott óvatossággal járjunk el ilyen esetben.

  További kéményproblémák, amelyek tüzet okozhatnak:

  • kéményajtó hiányzik, vagy nincs kettős záródása
  • a kémény vakolata hézagos, repedezett
  • éghető anyagú a padló borítása
  • a kémény közelében – 12 cm-en belül – éghető anyagú faszerkezet van beépítve
  • a kéményfalazaton épületgépészet elem (pl. villamos kötődoboz) van elhelyezve

  További kockázati tényezőt jelent a kémény bélelése. Az eternitcső nem tűri jól a hőt, a melegtől elrobban, az alumínium cső pedig elolvadhat.

  Ha kéményből szikrákat, vagy lángokat lát távozni, hívja a 112-es segélyhívószámot!

  Kommentek:

  Top 16