• Belföld

Így kerülheti el, hogy kigyulladjon a karácsonyfa

Karácsonykor a családdal töltött időt könnyen tönkreteheti az ilyenkor gyakran előforduló karácsonyfatűz. Minden évben sok karácsonyfa gyullad ki.

Pontos statisztika ugyan nincs arról, hogy hány karácsonyfa gyullad ki évente, de minden évben hívják emiatt a tűzoltókat. A karácsonyi dekorációk és gyertyák, de az izzósorok is tüzet okozhatnak. Egy nappali akár néhány perc alatt is kiéghet, ha a karácsonyfa kigyullad. Ezért kell nagyon óvatosan bánni a csillagszórókkal és a gyertyákkal is.

Fontos, hogy semmilyen esetben nem szabad őrizetlenül hagyni a meggyújtott gyertyákat, a kivilágított fát. A legjobb, ha az adventi koszorún a gyertyák nem éghető anyagból készült alátéten vannak, hogy a tűz ne tudjon a koszorúra átterjedni.

A lámpafüzéreket is érdemes körültekintően megválasztani, hiszen egy olcsóbb égősor akár balesetveszélyes is lehet, főleg ha nem felel meg a magyar érintésvédelmi előírásoknak. A gyertyák mellett főzéskor sem szabad otthagyni a lángot, és ha véletlenül a serpenyőben kigyulladna az olaj, a tűzoltóság azt mondja, hogy azt semmiképpen sem szabad vízzel oltani. Ekkor ugyanis tűzgömb keletkezik, ami továbbterjedhet, és akár az egész lakás leéghet. Legjobb, ha gyorsan lefedjük az edényt és levesszük a tűzhelyről.

Top 0