• Sport

Sorsolásra várva: mindenki az EB-ellenfeleket tippeli

A magyar futball válogatott újra ott van az Európa-bajnokságon. Ez most a legfontosabb, az élet viszont nem áll meg. Egyelőre nem a pályán, hanem azon kívül várnak izgalmak a magyar csapatra. Elsőként mindjárt ma és holnap ismét lehet szurkolni. Méghozzá azért, hogy a szintén pótselejtezőt játszó Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Svédország hármasból lehetőleg ne jusson tovább mindenki. Ez azért lenne fontos, mert, ha ez megtörténne, akkor Magyarország jobb pozícióból várhatná az Európa-bajnoki csoportok sorsolását.

December 12-én sorsolják ki, hogy melyik válogatott ki ellen játszik a franciaországi Európa-bajnokságon. Emellett akkor derül ki az is, hogy ki melyik stadionban játszhat majd.

Azokat a csapatokat, akik kijutottak, négy részre (négy kalapba) osztják. Ezután egyesével mindegyikből húznak egyet, így alakul ki a hat négyes csoport. Ami egyelőre biztos, hogy az

első kalapban:

Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália és Belgium szerepel

a másodikban viszont:

Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria és Horvátország mellett egy hely még szabad.

Az is biztos, hogy a:

Izland, Wales, Albánia és Észak-Írország a negyedik kalapba kerül.

És innentől kezdve számít érdekesnek és magyar szempontból nagyon is fontosnak, hogy a mai illetve a holnapi pót-selejtezőn ki hogyan szerepel. Miután Szlovénia idegenben 2-0-ra kapott ki Ukrajnától, talán neki a legkisebb az esélye. Dánia viszont mindössze 2-1-ra kapott ki Svédországban, így ő egész jó eséllyel várja a visszavágót, míg Írország egyenesen jó helyzetben van, hiszen idegenben játszott 1-1-et Bosznia-Hercegovinával.

Ebből kiindulva pedig a magyar válogatott relatíve könnyebb ellenfelet is kaphat.

Az első kalapból nem lehet könnyű ellenfelet kapni. Sőt, mivel ott nagyon kicsi különbségek vannak, valószínűleg szerencsésebb lenne egy nagy nevekből álló, tradicionálisan erős ellenfelet kapni. Mondjuk Spanyolországot vagy Németországot. Már csak azért is mert ezeket a meccseket a nem magyar szurkolók sokkal többen néznék, ahogy mondják, ezeknek a meccseknek jóval magasabb a marketing értéke. Ráadásul például az előbbi két válogatottnál kevesebbre taksált Belgiumnak olyan játékosai vannak, akik európai top csapatokban, így a Chelseaben a Manchester Cityben vagy a Barcelonában játszanak. És nem mellesleg a FIFA világranglistát jelenleg Belgium vezeti. Vagyis egyáltalán nem rosszabbak, mégis egy esetleges vereség ellenük fájóbbnak számíthat.

A második kalapban talán már nagyobb különbségek vannak a csapatok között. Itt Csehország lehetne a "legkönnyebb" és persze Olaszország a legnépszerűbb ellenfél.

És ha már az eredmények nagyon kedvező alakulásáról beszélünk, ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Magyarország a harmadik kalapba kerül, így onnan az összes lehetséges ellenfél kiesik, a csoport negyedik tagja pedig a negyedik kalapból kerülne ki. Onnan pedig első ránézésre az albán csapat tűnik a leggyengébbnek.

Vagyis, hangsúlyozva, az eredmények nagyon kedvező alakulása és egy valóban nagyon szerencsés sorolás után akár a következő csoport is kialakulhat:

Spanyolország, Csehország, Magyarország, Albánia. Vagy pedig, ha sok nézőre vágyunk: Franciaország, Olaszország, Magyarország, Törökország.

Ami viszont egészen biztos, hogy rossz stadionban nem kell pályára lépnie a magyar játékosoknak. A lehetséges tíz helyszín mindegyike fantasztikus. Több új stadion is épült, arról nem is beszélve, hogy a közel 82 ezres Stade de France is a lehetséges helyszínek között van.

Hogy van jelentősége annak, hogy egy tornán ki hol lakik, arról leginkább a német válogatott szakemberei tudnának mesélni. Ők a 2014-es brazíliai világbajnokság előtt egy kisebb várost építettek a játékosaiknak, akik így mindentől elzárva készülhettek. És végül meg is nyerték a tornát.

Nyilván Brazília és Franciaország infrastrukturális adottságai között óriási különbségek vannak, a sikeres szerepléshez azonban elengedhetetlen a jó felkészülés mellett a nyugodt háttér.   

Ami viszont biztos, és egyben a legfontosabb, hogy a magyar válogatott 44 év után újra Európa-bajnoki meccset játszhat. Hogy hol és ki ellen, fontos, de a legfontosabb adat az előző mondatban szerepel.

Top 0