• Külföld

Így kapcsolódott egymáshoz a párizsi és a brüsszeli terrortámadás

Egyre világosabban látszik a kapcsolat a brüsszeli reptéren és metróállomáson végrehajtott robbantásért felelős terroristák és aközött a dzsihádista sejt között, amely a párizsi terrortámadás mögött is állt. November 13. után kiderült, hogy több párizsi terrorista is Belgiumból érkezett, valamint a robbanószerkezetek nagy része is ott készült.

Fotó: Europress / Patrik Stollarz - AFP

Fotó: Europress / Patrik Stollarz - AFP

Mindkét terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Ahogy egyre több résztvevőt sikerül azonosítani a hatóságoknak, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy a brüsszeli támadások közreműködői a párizsi merényletek előkészítésében is részt vettek – írja a BBC.

A bombagyárosA brüsszeli terrortámadás előtti napon sikerült azonosítani Najim Laachraouit, akit egyben az egyik legkeresettebb személlyé is nyilvánítottak. A belga nemzetiségű férfi Brüsszel Schaerbeek körzetében élt, és fontos pozíciót töltött be az Iszlám Állam soraiban: ő lehetett a belga sejt fegyverszakértője.

Laachraoui brüsszeli szerepe sokáig homályos volt, sokáig úgy tartották, hogy robbantás helyett elmenekült a reptérről, de a legfrissebb információk szerint ő is felrobbantotta magát, és egy egyelőre azonosítatlan merénylő van szökésben. Az ő személye az egyik legerősebb jel, amely a párizsi is brüsszeli kapcsolatot mutatja.

A férfi DNS-ét megtalálták egy brüsszeli lakásban és a dél-belga Auvelaisban egy házban is – mindkét lakást bombakészítésre használták a november 13-i terrortámadás előtt. Egészen a hét elejéig Najim Laachraouinak csak az álneve volt ismert, Soufiane Kayal névre kiállított hamis papírokkal utazott többek között Budapestről Brüsszelbe, és ezen a néven bérelte az auvelaisi házat.

Najim Laachraoui 2013-ban utazott Szíriába azért, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, majd tavaly visszatért Belgiumba. A Keleti pályaudvaron Salah Abdeslam vette fel egy bérelt autóba őt és Mohamed Belkaidot, akit a március 15-i razzia során lőttek le a rendőrök.

A rejtőzködés nagymestereAz, hogy Salah Abdeslamnak köze volt a párizsi terrortámadáshoz, nem kérdéses: a többi öngyilkos merénylőt is szállító férfinak is ugyanúgy fel kellett volna robbantania magát, mint a testvérének, Ibrahimnak. Ehelyett Abdeslam barátai segítségével Belgiumba menekült, és négy hónapnyi kutatás után sikerült csak a nyomára bukkanni – valószínűleg el sem mozdult Brüsszelből. Március 18-án tartóztatták le a rendőrök Molenbeekben, ahol a francia állampolgárságú Abdeslam felnőtt.

Valószínűleg tagja volt annak a brüsszeli sejtnek is, amely a brüsszeli támadásokért felelős – bár a tervek szerint a merényleteket húsvétkor hajtották volna végre, de Abdeslam elfogása miatt előrébb hozták az időpontot. A belga rendőrség ugyanis azt mondta, hogy Abdeslam együttműködik velük, így a társai attól tarthattak, hogy őket is elárulja, ezért a gyorsabb cselekedés mellett döntöttek. Abdeslam azonban tagadja, hogy tudott volna a brüsszeli támadásról.

A párizsi terrortámadás előtt Abdeslam több európai országba is elutazott – elemzők szerint ő lehetett a belga iszlamista csoport logisztikai szakértője, és Belgiumban búvóhelyek egész hálózatát hozta létre.

Október elején még a németországi Ulmban igazoltatták a rendőrök – akkor egy másik gyanúsított, Monir Ahmed Alaaj utazott vele. Alaaj Amine Choukri néven is ismert a hatóságok előtt, múlt pénteken együtt pedig Abdeslammal együtt fogták el.

A gyilkos testvérpárKhalid és Ibrahim el-Bakraouit elég hamar azonosították a hatóságok, mindketten március 22-én robbantották fel magukat: Ibrahim a Zaventem reptéren, míg Khalid egy órával később az Európai Unió intézményeihez közel eső Maelbeek metróállomáson.

Mindketten elítélt bűnözők voltak: Ibrahim kilenc évig ült börtönben fegyveres rablás miatt 2010-től, míg Khalid öt évet kapott autórablásért 2011-ben. 2015 nyarán a 29 éves Ibrahimot Törökországból utasították ki, és az ország figyelmeztette Belgiumot arról, hogy egy „külföldi terrorista harcos” 2015 júliusában lépte át a szír határt. Az is egyértelmű volt, hogy Ibrahim kapcsolatban áll Abdeslammal.

Khalid bérelte azt a lakást, ahol március 15-én a rendőrök lelőtték Mohamed Belkaidot. Ezt követően a rendőrök az el-Bakraoui testvéreket is keresték. Emellett valószínűleg Khalid bérelte azt a lakást is a dél-belgiumi Charleroi-ban, ahol a párizsi terrortámadás előtt az Iszlám Állam belga sejtje találkozott. Ebben a lakásban a nyomozók megtalálták az Abdeslam testvérek, a Stade de France-nál robbantó Bilal Hadfi, a főszervező Abdelhamid Abaud és Chakib Akrouh nyomait is. Utóbbi Abauddal együtt öt nappal a párizsi terrortámadás után halt meg a rendőrök hét órás ostroma során.

Az eltűntA párizsi támadásokban bűnrészes Mohamed Abrinit még mindig keresik a rendőrök, de úgy tűnik, kezdenek kihűlni a nyomok. A brüsszeli robbantások előtti napokban a belga hatóságok kétszer is összefüggésbe hozták a nevét a Laachraouiért folytatott hajtóvadászattal, és elterjedt vélemény, hogy valószínűleg Abrini aktív szerepet játszott a brüsszeli merényletben is.

Abrini gyerekkora óta Salah Abdeslam barátja, november 10-én és 11-én is együtt utaztak Brüsszelből Párizsba és vissza, Salah bátyja is velük tartott. Egy benzinkút biztonsági kamerája őt is rögzítette Salah-val együtt a terrortámadás előtti napokban – azt a Renault Cliót használták, amelyet a tömeggyilkosság éjszakáján is.

Az, hogy pontosan mi történt a férfival azóta, a rendőrség előtt is ismeretlen.

Top 0