• Külföld
Faktor

Elkészült a videó: így fog kinézni a bolygónk, miután az összes jég elolvadt

Persze nem csak a tengerszint-emelkedés jelent problémát.

2015-ben a NASA-nak hála kiderült, hogy a Földön a tengerszint a vártnál jóval gyorsabban emelkedik, sőt a következő évtizedekben akár 90 centiméterrel is növekedhet.

Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy több millió ember szoruljon ki jelenlegi lakhelyéről, azonban ha ez a tendencia folytatódik, és a sarkkörök jégrétegei és a gleccserek elolvadnak, az óceánok vízszintje majdnem 66 méterrel lenne magasabb. A ScienceAlert segítségével betekintést nyerhetünk, hogy fog kinézni a Föld, ha minden jég elolvad rajta.

A Business Insider is közzétette az animációt, amely segít elképzelni, mi történne a Földön, ha az összes jég elolvadna. A rettenetes folyamat első lépései nem okoznak túl nagy meglepetést, hiszen az alacsonyan fekvő szigetek és városok – mint például Velence – hihetetlenül gyorsan tűnnének el. Ennek ellenére, első pillantásra a Föld képe nem mutat túl sok változást.

Amikor azonban elkezd körbefordulni, szembetűnő, hogy hatalmas városok, mint Kalkutta és Sanghaj, melyek közel 19 millió embernek biztosítanak otthont, teljesen elmerülnek az óceán hullámai között. Sőt, az Egyesült Államok is sokkal kisebb lesz, Floridának az elsők között mondhatunk búcsút.

A leginkább megdöbbentő a videóban, hogy ez nem egy kitalált jövőkép – az azonban szinte biztos, hogy a dolgok nem pont így fognak alakulni.

A National Geographic 2013-as cikke szerint például legalább 5000 évre van szükség ahhoz, hogy a Földön 20,8 millió köbkilométer jég elolvadjon, és ha a légkörben elég szén-dioxid van ahhoz, hogy felmelegítse a Földet borító jégtakarót, a tengerszint emelkedése nagyjából az utolsó dolog, ami miatt aggódnunk kellene, hiszen ebben az esetben az átlaghőmérséklet a mostani 14,4 fokról várhatóan 26,6 fokra fog emelkedni, ami a növény- és állatvilág kipusztulását is jelenti.

Kommentek:

Top 0