• Belföld

Új ablakok és ajtók: egyre gyakoribb a halálos mérgezés

Egy 4 éves kisgyerek és édesanyja halt egy családi házban szombaton. Ahogy a Faktor is megírta, az egyik ismerősük azonnal hívta a mentősöket, de már nem lehetett rajtuk segíteni. A katasztrófavédők később megállapították a mérés után, hogy magas a szén-monoxidot szint. Ez és a hasonló tragédiák a katasztrófavédők szerint megelőzhetőek.

Ha valaki egyedül van otthon – vagy ahogy a legutóbbi tragédia során is – a kisgyerekével, az a katasztrófavédők szerint már önmagában is veszélyes. Pont azért, mert a mérgező gázt szinte lehetetlen észrevenni. Ha pedig a méreg koncentrációja magas, nagyon gyorsan hat.

Hogy lehet észrevenni, ha baj van

A gyors válasz az, hogy berendezés nélkül sehogy. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen mérgező gáz. Belélegezve fulladást okoz. Tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, ájulással. Ráadásul annyira mérgező anyagról beszélünk, hogy egy átlagos méretű lakásban három percen belül halált okozhat.

Rendszeresek a tragédiák

Évente átlagosan 400 esetben riasztják a katasztrófavédőket szén-monoxid-mérgezéshez. Csak idén november közepéig 300 esetük volt, addig az időszakig öten haltak meg és ebben a szombati két halott még nincs benne.

Mi okozza?

A szén-monoxid-mérgezések száma télen a fűtés bekapcsolása után nő meg, de maga a veszély egész évben ott van. Azt ugyanis például egy rossz bojler is okozhatja. Ráadásul a modern ajtók, ablakok – ilyen szempontból - csak rontanak a helyzeten azok ugyanis nem csak be, ki sem engednek semmit. Vagyis a mérgező gáz nem tud hol távozni a lakásból. A szakemberek szerint a legideálisabb évente átnézetni a konvektorokat illetve a kéményt.

Mit tegyünk, ha valaki szén-monoxid-mérgezést szenvedett?

Ha már meg van a baj, a katasztrófavédők azt javasolják, hogy azt, aki rosszul van, azonnal ki kell vinni. Aztán magát a házat is át kell szellőztetni. A tragédiát egyébként meg lehet előzni szén-monoxid jelzővel, amely, ha magas a koncentráció, azonnal jelez.

Top 0