• Külföld
Faktor

Igazságosztónak képzelte magát a rendőrgyilkos

Továbbra is forrong az Amerikai Egyesült Államok a rendőri túlkapások, az "önjelölt igazságosztók" válaszlépései és az országon végigsöprő tüntetéshullám miatt. Vasárnap Gavin Long három rendőrt lőtt agyon Baton Rouge-ban - a férfi korábban interneten intézett kirohanásokat a rendőrök ellen.

Fotó: Europress / Tasos Katopodis - AFP

Fotó: Europress / Tasos Katopodis - AFP

Az internetes igazságosztóLong rendszeresen videókat tett közzé, amelyben többször is az amerikai rendőrséggel szembeni dühének adott hangot, és arra biztatta az afroamerikaiakat, hogy „üssenek vissza”. Egy másik videójában pedig azt hangsúlyozta, hogy nem tagja semmilyen szervezetnek, mert ő „az igazság szövetségese” – írja a BBC.

Az egykori tengerészgyalogos Long vasárnap reggel három rendőrt lőtt le, mindhárman családapák voltak, valamint 3 rendőrt megsebesített – egyikük állapota még mindig válságos. A 29 éves támadót a helyszínen lőtték le a rendőrök.

Aktív online-életét a Cosmo Setepenra álnéven élte, és a feketékkel szembeni igazságtalanságról írt vagy forgatott videókat. Ezekben többször is leszögezte, hogy nem tagja semmilyen csoportnak, szervezetnek sem – ha esetleg „valami történne vele”.

Én az igazság szellemével állok kapcsolatban, nem kevesebbel. A saját gondolataimat gondolom, a saját döntéseimet hozom meg.”

Honlapjáról kiderül, hogy a rendőrgyilkosságok után Dallasba utazott. Miután július elején fehér rendőrök meggyilkoltak két fegyvertelen afroamerikait igazoltatás közben, Dallasban tüntetést rendeztek – ezen kezdett el egy afroamerikai férfi fehér rendőröket gyilkolni. Long július 10-i, Dallasban készített videójában arról beszélt, hogy csak az erőszak és a pénzügyi nyomás hoz változásokat.

Tudjuk, mi fog történni. Vagy a harc, vagy a pénz dönt. Csak ez érdekli őket. Bevétel és vér, bevétel és vér, semmi más.”

Posztjaiban azonban nem csak a fehéreket szidta – kritizálta az ázsiaiakat, az „arabokat és indiaiakat” is.

Mint utólag kiderült, Long a születésnapján támadott – egyelőre még nem világos, mit keresett Baton Rouge-ban a Kansas City-i férfi. Fekete maszkban, kezében gépfegyverrel csalta csapdába a rendőröket egy üzlet mögött, a tűzpárbaj nyolc percen keresztül tartott.

Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP

Fotó: Europress / Laura Buckman - AFP

Békére vágytak, vérengzést kaptakAz egyik halálos áldozat, a 32 éves Montrell Jackson napokkal a merénylet előtt Facebookon írt egy érzelmes bejegyzést arról, milyen nehéz is a mostani állapotok mellett afroamerikai rendőrnek lenni Baton Rouge-ban.

Esküszöm istenre, hogy én szeretem ezt a várost, de kíváncsi vagyok, hogy vajon ez a város is szeret-e engem.”

Barack Obama a merénylet kapcsán azt mondta, „semmi nem szentesítheti az erőszakot a bűnüldözéssel szemben”.

Eközben Alton Sterling nagynénje békére inti a feleket. Sterling egyike volt annak a két fegyvertelen afroamerikainak, akit rendőri intézkedés közben lőttek le fehér rendőrök. Sterling CD-ket árult Baton Rouge-ban.

„Mi békés emberek vagyunk” – mondta a nő az erőszak megszüntetéséért és az „érzéketlen gyilkosok” elítéléséért könyörögve.

„Nem akarunk vérontást. Ezzel kezdődött ez az egész.”

Ahogy az NBC News írja, Veda Washington-Abusaleh azt mondta, ismeri már azt az érzést, ami akkor járja át az embert, mikor egy családtagja halálhírével hívják fel.

„A nap végén, mikor az emberek felhívják a családokat azzal a hírrel, hogy az anyukájuk vagy az apukájuk többé nem megy haza… ismerem az érzést, mert már én is megkaptam ezt a telefonhívást. Hagyjátok abba az öldöklést.”
Kommentek:

Top 0