• Krimi

Igazgató: Felvételek igazolják, hogy nem száraz kenyeret loptak a gyerekektől

Az iskola biztonsági kamerás felvételei buktatták le azokat a konyhai alkalmazottakat, akik éveken keresztül loptak a rákospalotai Károly Róbert Általános Iskola menzájáról. A szülők is panaszkodtak arra, hogy kevés az étel és nem elég.

Bár a Blikk azt írta, hogy a konyhásokat száraz kenyerek miatt hurcolták meg, a Faktornak nyilatkozó iskolaigazgató szerint a gyerekeknek szánt ételekhez való nyersanyagokat szállították szatyrokban és rekeszekben a hátsó ajtón keresztül. Tehát szó sincs meghurcolásról.

„A legocsmányabb dolog az, amikor a gyereket lopják meg. Egy konyhán a legfontosabb alapanyag a hús, ezt éri meg elvinni” - mondja Kovács Tibor, aki szokatlan módon értesült a bűncselekményről. „Egy hónappal ezelőtt egy kora esti órán kaptam egy névtelen telefont. Az ismeretlen férfihang közölte, hogy jó lesz odafigyelni a konyhára, mielőtt mindent szétlopnak.”

Úgy döntött, hogy – bár már nem az ő felelőssége – megfigyeli, mi történik a menzán.

„Lejártam ellenőrizni, figyelni, hiszen én is itt étkezem a konyhán. Két dolog működött. Én, mint az iskola igazgatója megkaptam azt, ami járt volna, biztos az járt a fejükben, hogy ha én megkaptam, akkor más is, csakhogy megnéztem azt is, amit a gyerekek kaptak. Ráadásul saját fülemmel hallottam, amikor rakott káposzta volt: az igazgató úrnak abból a tepsiből adjatok. Abban érdekes módon benne volt a hús. A másikban viszont több volt a rizs, mint a hús. Nagyon nagy játék folyt a háttérben.”

Ezután fordult az egyik kollégájához, hogy segítsen kimenteni a biztonsági kamerás felvételeket.

„Ezeken szépen lehet látni, hogy mi történt. Meghatározott időpontokban és gépjárművekkel szisztematikusan loptak a menzáról. Pontosan látszik minden és az is kivehető, hogy mit pakolnak be.”

Bár állítólag a felvételeken csak szatyrokat és rekeszeket lehet látni, az kiderül, hogy nehéz csomagokról van szó. Úgy tűnik, ezek olyan súlyosak, hogy majd „leszakad” a férfi keze. Az igazgató magyarázata szerint a száraz kenyér könnyű, tehát sokkal könnyebben ki tudták volna vinni, ha kenyérmaradványokat tettek volna ezekbe. „Amit ők mondanak, az vicc. Csak az lehetett ezekben, ami hiányzik a rendszerből, és nem adták oda a gyerekeknek.”

Azt, hogy valami nem stimmel, a gyerekek is érezték. Ugyanis egyre több szülő panaszkodott a Károly Róbert Általános Iskola menzájára a Polgármesteri Hivatalban. És nem csak azt kifogásolták, hogy nincs íze az ebédnek, hanem azt is szóvá tették, hogy több esetben eltűnt a hús a tányérokról és már repeta sincs -írta a Figyelő.

A felvételek Rákospalota kormánypárti alpolgármesteréhez, Pintér Gáborhoz is eljutottak, aki azonnal feljelentést tett. „Megdöbbenve láttam, hogy a konyhai személyzet zsákokban, rekeszekben viszi ki az élelmet" - nyilatkozta a Figyelőnek.

Az iskola menzáját 2012 szeptembere óta a Polgármesteri Hivatal háttérintézménye, a Gazdasági Működtetési Központ üzemelteti. A konyhások a fizetésüket is a GMK-tól kapják és ennek a szervezetnek feladata az ellenőrzés is, ami Kovács Tibor szerint elmaradt az utóbbi időben. A konyháért felelős osztályvezető pedig nincs a közelben. Az igazgató szerint nem meglepő, hogy ez megtörténhetett: „messze a macska, cincogni kezdtek az egerek”.  

A lopási ügy gyanúsítottja B. Ignác és néhány konyhai alkalmazott, akiket a Blikk birtokába került iratok szerint azzal gyanúsítottak meg, hogy „2007. január és 2015. szeptember között az iskolából heti rendszerességgel, általában pénteken, az összegyűlt száraz kenyeret a zsákokban eltulajdonították". A napilap szerint az ügyészség a napokban döntött arról, hogy megszüntetik ellenük a vizsgálatot. Azt az igazgató is elismeri, hogy a húslopásra nincs bizonyíték, de azt mondja, csak azért, mert a tervezett rendőrségi tettenérés nem járt sikerrel.

Azt is hozzáteszi, hogy évekkel ezelőtt kezdődhettek a lopások, méghozzá közvetlenül azután, hogy a konyha napi adagját felemelték 1100-ra, hiszen amíg 400 főre főztek, nem adódott ilyen lehetőség. De szerinte ez semmiképpen sem történhetett meg 2012 előtt, mert akkor ő ellenőrizte a konyhát, és ahogy fogalmazott, rajta tartotta a kezét. Ráadásul abban az időben mindig a porta melletti főbejáraton közlekedett a személyzet, és akkor a portásnak is feltűnt volna, ha súlyos zsákokat cipelnek ki az ajtón.

„Én annak idején tisztáztam az asszonyokkal, akik nagyon kevés pénzért dolgoznak, hogy ha kettőkor befejeződik az étkezés, és marad az aznapi ebédből, ha azzal tudok segíteni, hogy hazaviszik a maradékot, vigyék. Adtam rá engedélyt. De ha megtudom, hogy valaki nyersanyagot visz el a konyháról, másnap már nem dolgozik itt. Akkoriban a száraz kenyeret is ledarálták, egy gramm nem ment ki a konyháról, mindből zsemlemorzsát készítettek.”

A jelentős erkölcsi káron túl nem tudni, hogy pontosan mekkora anyagi kár érte az iskolát. A Blikk azt írta: az iratok szerint még nincs meg a kár pontos értéke, de biztosan több mint ötvenezer forint. „Ha lenne „lopási napló”, amiből vissza lehetne következtetni, hogy naponta hány tíz, több tíz kiló húst vittek ki, akkor meg tudnám mondani a pontos veszteségünket. Mára ez elérheti, ha úgy tetszik a milliós nagyságrendet.” - teszi hozzá Kovács Tibor, aki azt mondja, ő nem a konyhát viseli a szívén, hanem a gyerekek sorsát. Számára az, hogy a gulyáslevesben volt két kis kocka hús, egyértelműsíti a lopást. És az is, amikor a villany felé tartotta a párizsit, meg a többi felvágottat és átlátott rajtuk. Úgy tudjuk a panaszkodó szülők szerint ma már újra van hús a gulyáslevesben és a felvágottak is vastagabbak lettek.

„Élelmezésvezető és szakács nélkül ezt csinálni nem lehet. Az élelmezésvezető feladata az, hogy grammra pontosan mindent kiadjon, a szakácsnak meg az, és ezt az élelmezésvezetőnek is ellenőriznie kell, hogy az be is kerüljön az üstökbe. Itt nem lehet olyan, hogy az egyik kevésbé, a másik nagyon. Ez egy összehangolt csapatmunka volt arra, hogyan lehet megkárosítani a gyerekeket és ez a gusztustalan, undorító.” – mondta az igazgató.

Kovács Tibor elmondása szerint a GMK azonnal belső vizsgálatot rendelt el, ami még azelőtt lezárult, hogy a rendőrség vádemelési javaslatot tett volna az ügyészségnek. Ezután egy embert kirúgtak, egyet pedig más munkakörbe és máshová helyeztek a kerületben: ez a konyhai alkalmazott ma takarításból él. A többieknek is csökkentették a fizetését. Ma csak az alapbért kapják, az e feletti jutalékokat megvonták tőlük. Kerestük a Gazdasági Működtetési Központ igazgatóját, de nem értük utol. A rendőrség pedig péntekre ígért tájékoztatást az ügyben.

Top 0