• Belföld
Faktor

Így randiznak, és ennyit szexelnek az idős emberek

Az idősek társkeresési szokásai még mindig tabunak számítanak. Senki sem szokta megkérdezni 20 éve megözvegyült nagymamájától, hogy mikor randizott utoljára. Persze sejtjük, hogy akik idős korukra egyedül maradnak, vágynak új kapcsolatra. Ebben az online társkeresők is segítenek nekik.

A 60 év felettiek körében népszerűbb az online társkeresés, mint a 30 év alattiaknál. Kemény Réka az ELTE Társadalomtudományi karán az időskori társkeresési szokásokból írt tanulmányában a 65-99 éves korosztályt vizsgálta.

Az általa megfigyelt társkereső oldalon (randivonal.hu) olyan 65 év felettieket elemzett, akik Magyarországon laknak. Megfigyeléseiből kiderült, hogy több nő keres az interneten társat, mint férfi, akik jellemzően idősebb korban jelentkeznek fel a világhálóra. A nők között pedig több az özvegy, mint az elvált – mondta a hirado.hu-nak a tanulmány írója.

Időskorban is vágyunk a szerelemre.

Időskorban is vágyunk a szerelemre.

Az oldalon jellemzően a fővárosban élők vagy a megyeszékhelyeken lakó férfiak keresnek párt, hiszen egy kisebb településen a „merítés” is kisebb, ott mindenki ismer szinte mindenkit, és nincs mindenkinek internet-elérhetősége.

Jelenleg Magyarországon 1,8 millió 65 év feletti ember él, a vizsgált társkereső oldalon pedig 2800-an regisztráltak.

Kemény Réka elmondta, hogy hazánkban nem készültek még kutatások ebben a témában, ezért rengeteg további kérdés merült fel a tanulmány írása közben. Egy ausztrál kutatásra hivatkozva megjegyezte, hogy az idősek számára leszűkülnek az élőbeszédes helyszínek, eltűnnek a társkeresés klasszikus színterei. Ezért folyamodik egyre több idős is az internet adta lehetőségekhez. Szerinte meglepő, hogy a társkeresés útján kialakult kapcsolatokban a 62 év felettiek már az első találkozást követő negyedik héten létesítettek szexuális kapcsolatot az ausztrál mintában.

Sokan társkeresőn találnak párt.

Sokan társkeresőn találnak párt.

Fontos megjegyezni, hogy azok az emberek, akik most idős korba léptek, a szexuális forradalom alatt voltak fiatalok – hangsúlyozta a tanulmány írója. Hozzátette, másként tekintenek az időskori szexualitásra, kevésbé tartják tabunak. Példaként egy amerikai kutatást említett, amelyből az derül ki, hogy még a hetven évesek is vágynak szexre, sőt esetenként nagyobb számban élnek nemi életet, mint a 18-26 éves korosztály.

Sajátossága ezeknek a viszonyoknak, hogy úgynevezett „látogató párkapcsolatok” (LAT – living apart together) jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy külön élnek, de párkapcsolatban lévőknek vallják magukat.

A nyugdíjjal nem ér minden véget.

A nyugdíjjal nem ér minden véget.

Balázs Petra kutatása azonban teljesen más oldalát mutatja az időskori kapcsolatoknak. Egy idősek otthonában készített interjúkat, hat 80 év feletti özveggyel. A megkérdezettek közül öt nő saját bevallása szerint nem vágyott új partnerre, szerették volna függetlenek maradni. Az új párkapcsolatok kialakulását gátolja az is, hogy kevés az egyedülálló mind fizikailag, mind szellemileg jó állapotban lévő férfi, nagy a korosztály feminizálódása. Emellett félnek, hogy kihasználják őket, de a rosszindulatú pletykáktól is tartanak.

A Balázs Petra kutatásában részt vevő idősek már nem élnek nemi életet, de megjegyezte, ezt nem lehet általánosítani. Egy svéd kutatást emelt ki, amelynek 2000-2001-es adatai szerint a 70 és 80 év közötti házas nők 56 százaléka, a nem házas nők 12 százaléka, a házas férfiak 68 százaléka, a nem házas férfiak 54 százaléka volt aktív szexuálisan.

Kommentek:

Top 0