• Tech
Faktor

Veszélyben vannak az idős internetezők, így verik át őket

Az idősebb internetezők nem olyan védettek a vírusokkal és a csalásokkal szemben.

Nem újdonság, hogy a fiatalok életük jelentős részét online töltik, de ez már nem csak rájuk igaz. Az idősebb (55 évnél idősebb) felhasználók is egyre többen vannak jelen digitális platformokon, de a családtagjaik legtöbbször aggódnak, hogy nem elég körültekintőek az informatikai biztonság kapcsán.

Az emberek egyharmada mégsem tesz semmit, hogy megvédje idősebb rokonait az online veszélyektől, így potenciálisan sokan lehetnek nagyobb kockázatnak kitéve – idézi a 24.hu a Kaspersky Lab biztonsági cég közleményét.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Online tevékenységeink egyre nagyobb befolyással bírnak a mindennapi életünkre, és ez ugyanúgy igaz az idősebb korosztályra, mint a fiatalabbra. A Kaspersky Lab és a B2B kutatóintézet közös kutatása szerint az 55 év felettiek többsége, vagyis 84 százaléka naponta többször használja az internetet, 44 százalékuk hetente legalább 20 órát van online.

  Egy tavalyi kutatás megállapította, hogy ennek a korosztálynak átlagosan 4 olyan készülék van a háztartásában, amellyel lehet csatlakozni az internetre: általában 2 számítógép és 2 okostelefon. Annak ellenére, hogy számtalan előnye van az ilyen szintű összeköttetésnek, a rokonok 60 százalékát nyugtalanítja, hogy az idősebb hozzátartozók nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket, amikor online vannak.

  Az internetet használók 44 százaléka elismerte, hogy idősebb rokonaik találkoztak kiberfenyegetéssel:

  • 15 százalék online átverés,
  • 15 százalék rosszindulatú szoftverek és/vagy vírusok,
  • 13 százalék kémprogram áldozata lett.

  Azaz összességében megállapítható, hogy a fiatalok félelme megalapozott. Ugyanakkor ellentmondás az, hogy bár az aggály valós, és az idősek kiemelten veszélyeztetettek, ezt mégsem követi semmilyen preventív lépés vagy támogatás.

  A válaszadók mindössze

  • 34 százaléka telepített biztonsági megoldást rokonaik készülékeire,
  • 32 százaléka rendszeresen oktatja és segíti szeretteiket,
  • 33 százaléka azonban bevallottan nem segít és nem fordít elegendő figyelmet a kibercsapdák elleni védelemre.

  „Az idősebb felhasználók igencsak sebezhető és rendkívül jól jövedelmező célcsoportot jelentenek a kiberbűnözők számára, akiket könnyen lehet malware, kémprogram vagy adathalász e-mailek segítségével becsapni. Az állandóan fejlődő kiberfenyegetések elleni küzdelem egyetlen módja a fokozott éberség és a hatékony biztonsági megoldások telepítése minden készülékre, a mobil eszközökre is. Ezek kombinációjával elkerülhetőek az adatvesztések vagy a pénzügyi visszaélések.” – mesélte Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab Termékmarketing részlegének alelnöke.

  Kommentek:

  Top 16