• Belföld
Faktor

Tomboló vihar csapott le az országra, tovább pusztíthat az ítéletidő

Legyen elővigyázatos, mert a jégeső és az erős szél óriási károkat okozhat.

Fotó: MTI-Rosta Tibor

Fotó: MTI-Rosta Tibor

Már eddig is komoly károkat okoztak a viharok, és ezzel még nincs vége, mert a hét végére megint egy zivatarokat és jégesőt hozó hidegfront éri el az országot.

Ilyenkor pusztít leginkább a viharA Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) adatai szerint a nyári viharok átlagosan 115 ezer forint összegű kárt okoznak. Sajnos ez az elmúlt hetekben sem volt másképp: csak ebben az időszakban több mint 7000 viharhoz kapcsolódó esetet jelentettek a Generalinál, mintegy 1 milliárd forint a károk becsült értéke. Ebből több mint 3000 eset volt kifejezetten viharhoz köthető, közel 500 millió forint értékben, közel 2000 alkalommal pedig villám okozott kárt, illetve a jégverés, a felhőszakadás és a tetőbeázás.

Megelőzhető lenne a bajSok esetben elkerülhető, vagy kisebb mértékű lenne a baj, ha nagyobb figyelmet fordítanánk a kármegelőzésre.  Az első és legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról - írja a prex.hu. A hagyományos időjárás-előrejelzés mellett már személyre szabott eszközöket is használhatunk, például a Generali kifejezetten erre a célra kifejlesztett alkalmazását, ami fél órával a lakást esetlegesen érintő vihar előtt értesíti a felhasználót.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ha nagy mennyiségű eső várható erős széllel, zárjuk be az ablakokat, vigyük védett helyre a értékeinket, autóval pedig ne parkoljunk fa alá! Emellett érdemes áramtalanítanunk elektromos eszközeinket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de tartsuk szem előtt, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül.

    Jelentsük a károkatHa az elővigyázatosságunk ellenére is megtörténik a baj, két napon belül mindenképp jelentsük a biztosítónál. A Generali kárszakértői például már egy munkanapon belül felveszik a kapcsolatot a károsulttal, majd a kárszakértő legkésőbb 5 munkanapon belül a helyszínre érkezik. Egyszerűbb esetekben a vagyonkárok nagy részét átlagosan 2 napon belül rendezi a társaság. Emellett arra is lehetőség van, hogy a „real time kárrendezés” keretében akár rögtön, a helyszínről elindítsák a kárkifizetést, ebben az esetben a károsult akár már a kárfelmérést követő pár órán belül a pénzéhez juthat. De összetettebb esetekben is 2 héten belül törekednek rendezni a kártérítési összeget.  

    Kommentek:

    Top 16