• Élet
Faktor

Extrém időjárást hoz az idei év, újabb rekordok dőlhetnek meg

Idén is felfordul az időjárás, és szélsőségekre számíthatunk.

A 2016-os rekordmeleg után folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek 2017-ben is a Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi jelentése szerint. Az idei télen legalább háromszor érkezett hőhullám az Északi-sarkvidékre, amikor a nagy erejű atlanti viharok meleg, nedves levegőt hoztak, így a jég újraképződésének idején előfordultak olvadáspont közeli hőmérsékletű napok.

Fotó: Europress-Steen Ulrik Johannessen/AFP

Fotó: Europress-Steen Ulrik Johannessen/AFP

Az északi-sarkköri változások és az olvadó tengeri jég a világ más részeinek éghajlatára is hatással lesz az úgynevezett futóáramlások miatt, amelyek nagy sebességű, vízszintes légáramlási zónák, szerepük van a hőmérséklet szabályozásában - írja a Világgazdaság. Egyes vidékeken, mint Kanadában és az Egyesült Államok nagy részében, szokatlanul enyhe volt a január és a február, máshol, többek között az Arab-félszigeten, Észak-Afrikában, vagy Magyarországon is, szokatlanul hideg volt az év eleje.

A jelentés megerősítette, hogy 2016 volt az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta. A tengerfelszín átlagos vízhőmérséklete szintén globális rekordot ért el.

Fotó: Europress-Noah Seelam/AFP

Fotó: Europress-Noah Seelam/AFP

Az óceánok magas vízhőmérséklete rendkívüli korallfehéredést és a vízi élőlények pusztulását okozta sok trópusi tengerben, amelynek jelentős hatása volt a tengeri élelmiszerláncra és a halászatra. A 2016-os év szélsőségei között súlyos szárazságok is voltak, amelyek Kelet-Afrikában és Közép-Amerikában milliók számára tették bizonytalanná az élelemellátást.

Kommentek:

Top 0