• Külföld
Faktor

Fullasztó hőség és mindent elmosó eső - ilyen nyárra számíthatunk

Ezen a nyáron Európa darabjaira hullik - legalábbis ami az időjárást illeti!

Fotó: Europress / Philippe Desmazes - AFP

Fotó: Europress / Philippe Desmazes - AFP

Az amerikai meteorológusokat tömörítő szervezet, az AccuWeather előrejelzése szerint nyáron az időjárás különböző arcait mutatja meg a kontinens egyes részein. Délen és keleten ugyanis folyamatos hőségre, néha már az egészségre is veszélyes hőhullámokra lehet számítani, míg az Egyesült Királyságban és Írországban még a pulóvereket is ritkán vehetik le az emberek. De Közép-Európa sem ússza meg szárazon: Franciaországtól Lengyelországig a lakosok és a turisták villámokban gazdag viharokkal számolhatnak.

Fotó: Europress / Ashraf Shazly - AFP

Fotó: Europress / Ashraf Shazly - AFP

Az állandó nyár hazájaA Balkánon, az Ibériai-félszigeten és Olaszországban júliusra-augusztusra szinte mindennapossá válnak a hőségriadó miatt kiadott figyelmeztetések, hétről hétre dőlnek majd a melegrekordok, az átlaghőmérséklet 32 fok lesz.

Magyarországon többször is erős hőhullámok fognak végigsöpörni, amelyek Macedóniát, Romániát és Bulgáriát sem kímélik. A forróság hatására a szmog és a légszennyezettség szintje is növekedik. Spanyolország és Portugália magasabban fekvő területein egy-két vihar után erdőtüzek nehezíthetik meg az életet.

A napsütéses nyáron ritka vendég lesz az eső, az évszak végére állandósulhat a szárazság – ez elsősorban a Balkánon élő gazdákat számára jelent problémát, de kelet-európai több országában is felperzseli a termést a hőség.

Fotó: Europress / Farooq Naeem - AFP

Fotó: Europress / Farooq Naeem - AFP

A nyár jele: esőkabátA franciáknak, lengyeleknek és németeknek viszont őszre már elegük lesz az esőből, hiszen ebben a térségben az áztató nyári viharok dominálnak. Több helyen tornádók is kialakulhatnak, a szél komoly károkat okozhat. Az esőzések általában délután fognak beköszönteni, és a záporok késő estig is kihúzzák.

Délen még áradásra is számíthatnak a megnövekedett csapadékmennyiség miatt.

Fotó: Europress / Saeed Khan - AFP

Fotó: Europress / Saeed Khan - AFP

Ahol marad a tavaszA Brit-szigeteken az utóbbi hónapokban szokatlan meleg volt, de a nyáron visszatér az északias hőmérséklet: hűvösebb nyári napok köszöntenek be, amelyek inkább a tavaszra emlékeztetnek. Esőnek sem lesznek híján, főleg a skótok nem, akiknél akár napokig is eshet szakadatlanul.

Kommentek:

Top 0