• Belföld
Faktor

Idén rengeteg a bárányhimlős Magyarországon

Rekordokat dönt idén a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint október közepéig mintegy 34 500 fertőzést regisztráltak. Ez csaknem tízezerrel több, mint tavaly a hasonló időszakban.

Ujhelyi Enikő, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta, hogy bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású, de az esetek 2-6 százalékában szövődményeket okoz, aminek következtében itthon évente 300-400 beteg kerül kórházba. A betegség nagyon súlyossá is válhat. Szívizom-, máj-, csontvelő- vagy ízületi gyulladást és vérmérgezést okozhat, és ritkán, de akár halálos is lehet.

forrás: wikimedia commons

forrás: wikimedia commons

Azt mondta, az egyik leggyakoribb idegrendszeri komplikáció a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás, amely mozgáskoordinációs zavarral járhat. Ritkább, de veszélyesebb szövődmény az agyvelőgyulladás, ez fejfájást, hányást, zavartságot és görcsöket okoz, és idegrendszeri maradványtünetei is lehetnek. A teljesen egészséges gyermekeknél is felléphetnek szövődmények, ezért érdemes a megelőzni a bajt.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt MTI-nek azt mondta, hogy fontos a bárányhimlő elleni védőoltás. Szerinte lehetőleg egyéves kor után, de közösségbe kerülés előtt mindenképpen ajánlott beoltatni a gyermekeket, mert a bölcsődében vagy az óvodában szinte minden nem beoltott gyerek elkapja a betegséget, ez pedig gyorsan járványok kialakulásához vezethet.

A védőoltás két adagból áll, ára összesen nagyjából húszezer forint. Már Magyarországon is szó van arról, hogy a vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, de eddig csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.

Póta György azt mondta, a bárányhimlő nem csak gyerekbetegség. Akik gyermekkorukban nem estek át rajta, azok felnőttkorukban fogékonyak maradnak rá. Ez a magyar felnőtt lakosság 10 százalékát jelenti.

Top 0