• Külföld
Kiscsatári Ferenc

Idén már nem haldokolnak többen órákig

Oklahomában kétszer is rossz méreggel próbálták végrehajtani a kivégzéseket idén. Ezért a főállamügyész vizsgálatot rendelt el. Amíg nem tisztázták, hogy pontosan mi történt, addig elhalasztják a halálos ítéletek végrehajtását.

Kivégzőkamra
Foto: Europress/ Paul Buck - AFP

Kivégzőkamra Foto: Europress/ Paul Buck - AFP

Titokban gyártják a mérgetA közelmúltban, több államban is felfüggesztették a halálbüntetések végrehajtását. Legutóbb Arkansasban, ahol a bíróság elrendelte, hogy az állam mondja meg, kitől vásárolja a kivégzésekhez használt mérgeket. Eddig ugyanis a gyártók, a nagykereskedők, az eladók és szállítók kiléte is titokban maradhatott. Hiszen melyik gyógyszergyár örülne annak, ha kiderülne, hogy nem csak lázcsillapítót gyárt, hanem méreginjekciót is.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Oklahomában is ugyanilyen titoktartási törvény van érvényben. Ezt támadták meg a siralomházban a kivégzésükre váró elítéltek és ügyvédeik. Scott Pruitt főállamügyész pedig egyetért velük abban, hogy átláthatóbbá kell tenni az állami kivégzések rendjét.

  Richard Glossip végig ártatlannak vallotta magát.
Foto: Europress/ Oklahoma DOC - AFP

  Richard Glossip végig ártatlannak vallotta magát. Foto: Europress/ Oklahoma DOC - AFP

  A most ötvenkét éves Richard E. Glossipot azért ítélték halálra, mert 1997-ben úgy megverte egy motel vezetőjét, hogy az belehalt a sérülésekbe. Glossip majd húsz éve állítja, hogy ártatlan. Több ismert ember is kiállt érte, mint például az Oscar-díjas színésznő Susan Sarandon vagy a milliárdos vállalkozó Richard Branson. Amerikai látogatása során Ferenc pápa is kegyelmet kért neki. Az évek során kétszer is sikertelenül fellebbezett a büntetés ellen. Legutolsó kísérletét, amelyben az ügyvédei új bizonyítékokat is bemutattak, percekkel a tervezett kivégzése előtt utasította el a Legfelsőbb Bíróság egyik bírája, Sonia Sotomayor. A kivégzést végül azért állította le Mary Fallin Oklahoma kormányzója, mert a börtön rossz mérget kapott az eladótól.

  Lassú kínhalálSzeptember utolsó napján, csupán néhány órával a kijelölt időpont előtt fújták le Richard Glossip kivégzését. A börtönőrök felfedezték ugyanis, hogy nem jó az a méreg, amit a három lépcsős kivégzés utolsó injekciójával akarnak neki beadni. A szívmegállást okozó kálium klorid helyett kálium acetátot, ami egyfajta élelmiszeripari tartósítószer. A kálium acetát sokkal lassabban szívódik fel a szervezetben, ezért jóval nagyobb dózisra van belőle szükség a halálhoz. Kálium acetátot mutattak ki a januárban kivégzett Charles Warner boncolásánál is.

  Warnert eredetileg áprilisban végezték volna ki. Ugyanazon az estén, amelyiken Clayton Lockett-et. Lockett, miután beadták neki az utolsó injekciót is, még 43 percen keresztül vonaglott nyöszörögve, mielőtt kínhalált halt. Glossippal együtt még három kivégzést terveztek idén, ezeket mind elhalasztották. Pruitt azt mondta, hogy az ügyészség nem kéri az elítéltek kivégzésének kitűzését a bíróságtól addig, amíg le nem zárul a vizsgálat.

  Sok államban van gond a méreginjekciókkal Mississippi államban egy szövetségi bíró augusztusban tiltotta meg az addig használt mérgek alkalmazását és kötelezte az államot, hogy mutassák be neki jóváhagyásra az új mérgeket, mielőtt használni szeretnék őket. Ezzel gyakorlatilag leállította az államban a kivégzéseket. Arizonában Joseph Rudolph Wood két órán át tartó haláltusája után, 2014. júliusában függesztették fel a halálos ítéletek végrehajtását – írja az abcnews. Addig nem lesz kivégzés, amíg véget nem ér a per, amelyiket azért indították az elítéltek, hogy többet megtudhassanak a kivégzések titkos menetrendjéről. Tennessee-ben és Kentucky-ban is a mérgekkel kapcsolatos gondok miatt állnak a kivégzések.

  Top 16