• Belföld
Faktor

Idén is olcsó lesz a bodza, a túltermelés nyomja le az árakat a piacon

Ekkora mennyiség nem kell a piacnak.

Nyomott árakra készülhetnek a termelők a bodzaszüret idején. Két éve még tisztes nyereséget hozó, 180 forintos kilónkénti áron értékesítették a bogyókat, tavaly viszont csak 60-70 forintot vagy még annyit sem kaptak érte - írja szerdai számában a Világgazdaság.

A 2000-es évek eleje után tavaly ismét jelentkezett a túltermelés, ami annak a következménye, hogy rengeteg bodzát telepítettek az utóbbi években, amelyek három-négy év után kezdenek teremni. Ekkora mennyiség viszont nem kell a piacnak

- mondta a lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A bodza - amelyet a rendszerváltáskor még csak vad bokrokról gyűjtöttek - azért is lett különösen népszerű az elmúlt 10-15 évben, mert alacsony a tőke- és a munkaerőigénye is, és viszonylag könnyen kezelhető. A támogatás viszont a bodzára is ugyanannyi, mint egy nagy tőkeigényű, szuperintenzív gyümölcsre, vagyis hektáronként 300-400 ezer forint.

    Arról még korai beszélni, hogy mekkora lesz az idei termés, de ha csak négy tonna lesz az átlag, a mostani termőterületről - amely a KSH adatai szerint 6500 hektárnál valamivel több - akkor is 26 ezer tonna jön le, a piac viszont csak körülbelül 20 ezer tonnát tud felvenni. Apáti Ferenc szerint feltételezhető, hogy a következő években is várható túltermelés újra eltünteti a piacról az ültetvények egy részét.

    Kommentek:

    Top 16