• Pénz
Faktor

Idén 3500-4000-rel több lakás épülhet

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) arra számít, hogy a tavaly elkészült 7600 új lakás után ebben az évben 3500-4000-rel több lakás építésére kaphat megrendelést az építőipar. Ezt Koji László, a szervezet elnöke mondta az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Tapasztalják, hogy nagy az érdeklődés az új lakások és családi házak iránt, az érdeklődők most gondolják végig a finanszírozási hátteret, utána jelennek majd meg a kivitelezőknél.

Illusztráció: pixabay

Illusztráció: pixabay

Az elmúlt években lecsökkent a lakásépítés, az ebből élő cégek piacuk 80 százalékát elvesztették, így sok közülük tönkrement. A szakember szerint amikor a fizetőképes kereslet megjelenik, a piac is átrendeződik majd, és azok a cégek, amelyek eddig például kórházat vagy iskolát építettek, lakásépítésbe is belefoghatnak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ÉVOSZ szerint szükség van a tartósan kiszámítható lakáspolitikára. Azt nem tudják gazdaságosan követni az építőipari cégek, hogy egyszer sok munkájuk van, máskor nagyon kevés; az erőforrásokat, a dolgozókat és a berendezéseket nem lehet folyamatosan tartani, ha nem tudni, hogy lesz-e megbízás.

    Az ÉVOSZ által szorgalmazott lakásfelújítási programról Koji László elmondta, azt javasolják, hogy az engedély- vagy bejelentésköteles lakásfelújításoknál legyen áfa-visszatérítési lehetőség. Volt már ilyen 1998-2002 között, és nagyon jól működött - idézte őt az MTI.

    Top 16