• Sport
Faktor

Ideiglenes konzuli irodákat nyit Magyarország a foci Eb alatt

A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzéseinek helyszínén, Lyonban, Bordeaux-ban és Marseille-ben is ideiglenes konzuli irodát működtet majd Magyarország.

Fotó: MLSZ

Fotó: MLSZ

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Csányi Sándor MLSZ-elnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott: június 5-től konzuli irodák működnek a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzéseinek helyszínén, valamint a magyar csapat meccseinek napján egy-egy kihelyezett konzulátusi stáb is jelen lesz a stadionok szurkolói zónáiban a minisztérium részéről. Az Európa-bajnokságon résztvevő magyar szurkolók a klasszikus konzulátusi ügyeket (útlevél vagy személyi igazolvány elvesztése, bűncselekmény bejelentése, sürgős ellátást igénylő baleset vagy betegség esetén történő segítségnyújtás, stb.) intézhetik a konzuli irodákban, illetve a stadionoknál kihelyezett konzuli szolgálat segítségével.

Bordeaux-ban és Marseille-ben van tiszteletbeli magyar konzul, így ebben a két városban az ő irodájukban működik majd az ideiglenes iroda, míg Lyonban a Magyar Házban várják a szurkolókat. Amennyiben a magyar válogatott kiharcolja a továbbjutást, akkor az egyenes kieséses szakaszban érintett további helyszíneken, Toulouse-ban, Nizzában, Lens-ban és Párizsban is a teljes mobil konzuli szolgálat áll majd készen a segítségnyújtásra.

Szijjártó Péter arra kérte a Franciaországba utazó magyar szurkolókat, hogy regisztráljanak a magyar konzuli szolgálatnál – ezt a minisztérium honlapján keresztül tehetik meg –, hogy, ha szükség lenne rá, akkor mindenkit el tudjanak érni.

Csányi Sándor hozzátette: az UEFA biztonsági szervezetén keresztül az MLSZ biztonsági szolgálata és a magyar rendőrség képviselői is ott lesznek a mérkőzéseken és az érintett városokban.

„Bízunk benne, hogy zavartalan lesz a magyar szurkolók érkezése és részvétele, ugyanis korábban voltak erre már ellenkező példák is, például Romániában” – nyilatkozta az MLSZ elnöke, aki elmondta, hogy az a 223 szurkoló, aki az OTP biztonsági programja miatt maradt Eb-jegy nélkül, szinte biztosan jegyhez jut majd.

Top 0