• Sport

Húsz év, tíz szövetségi kapitány - ez lett belőlük utána

Az elmúlt húsz évben összesen tíz edző irányította a magyar válogatottat. Csak összehasonlításképpen, pont ennyi szakember vezette a német válogatottat az 1920-as évektől, amióta egyáltalán van szövetségi kapitány.

A legtöbbször a rossz eredmények miatt váltották le az aktuális magyar szövetségi kapitányt. Persze ez nem meglepő, hiszen világbajnokságra pont harminc éve nem jutott ki a magyar válogatott, míg Európa bajnokságon 44 év után szerepelhet újra. Hogy ebben – vagyis a sikertelenségben – mekkora szerepe volt a szövetségi kapitányoknak, nehéz megmondani, hiszen hozott anyagból dolgoztak, márpedig nemzetközi szinten jegyzett játékosa ebben az időszakban – és az azt megelőző tíz évben sem – volt a válogatottnak. Az viszont tény, hogy jelenleg mindössze egy volt magyar szövetségi kapitány dolgozik vezetőedzőként külföldi klubnál.

Csank János 1996-ban vette át a magyar válogatott irányítását. (Nem is akárkitől, Puskás Ferenctől, aki korábban négy meccsen irányította a csapatot).

Csank ma már a legrutinosabb, legtapasztaltabb edzők közé tartozik. Miután tavaly nyáron Garami József visszavonult, az aktív edzők közül nála többször senki nem ült magyar bajnokin a kispadon. Mielőtt szövetségi kapitány lett, eredményes volt a klubcsapatival, megnyerte a magyar kupát a Békéscsabával és bajnokságot nyert a Váccal.

Aztán a válogatottal is eredményes volt. Vagy legalábbis eredményesebb az elődiénél. Abból a szempontból egészen biztosan, hogy teljesítette a célkitűzést, ami az volt, hogy a csoportjában a selejtezők során végezzen az első két hely egyikén. Végül a magyar csapat második lett Norvégia mögött, de Azerbajdzsán, Svájc és Finnország előtt. Mindezt úgy, hogy a magyar csapatnak az utolsó meccsén Finnországban legalább döntetlent kellett elérnie. Ez meg is történt, a magyar csapat az egyenlítő gólt a 91. percben szerezte, nagyon szerencsés körülmények között.

A pótselejtező azonban csúfosra sikerült, a jugoszláv válogatott két meccsen 12-1-es összesítéssel ütötte ki a magyar csapatot.

A kettős vereség után Csank Jánost menesztették, jelenleg a másodosztályú Zalaegerszeg edzője.

Csankot Bicskei Bertalan követte a kispadon, aki korábban egyszer már vezette a magyar csapatot, 1989-ben. Bicskei Bertalan az egyik legfelkészültebb és legeredményesebb magyar edző volt, többek között elvégezte a kölni főiskolát is. Mielőtt szövetségi kapitány lett, az ifjúsági válogatottal 1984-ben megnyerte az Európa-bajnokságot, ez pedig az elmúlt évtizedek talán legkiemelkedőbb futball sikere volt. Ezen kívül bajnokságot nyert a Kispesttel, a koreai Deawoo Royalsal, edzősködött a svájci FC Luzernél, és az egyiptomi Port Saidnél.

1998-ban Bicskei Bertalan kifejezetten jól kezdett, a világbajnokságra készülő Ausztriát idegenben verte 2-0-ra a válogatott úgy, hogy több fiatal játékos is akkor játszott először a válogatottban. (Hogy minderre hogyan emlékszik Király Gábor, arról itt olvashat.)

Az Európa bajnokságra azonban nem sikerült kijutnia a magyar csapatnak, sőt, csoportjában a negyedik helyen végzett, Románia, Portugália és Szlovákia mögött. Ennek ellenére a világbajnoki selejtezőkön is Bicskei Bertalan vezette a magyar csapatot, de kijutni oda sem sikerült, sőt, még rosszabbul szerepelt a magyar csapat, amely végül a ötcsapatos csoportban csak Litvániát előzte meg, végül nem is Bicskei Bertalannal fejezte be a selejtezősorozatot a válogatott.

Bicskei Bertalan ezután még vezette többek között a kínai Senjangot, és szövetségi kapitánya volt a malajziai és a libériai válogatottnak. 2011-ben, 66 évesen meghalt.

Bicskei Bertalant Gellei Imre követte, akinek a legkiemelkedőbb sikere a válogatott előtt egy bronzérem megszerzése volt a magyar bajnokságban. Vele ismét negyedik helyen zárt a selejtező csoportban a válogatott. Gellei Imre legutóbb 2007 és 2010 között edzősködött, akkor a Paksot irányította.

Ezután úgy döntött a szövetség, hogy inkább külföldi kapitányt nevez ki. Lothar Matthäust választották, aki játékosként majdnem mindent megnyert. VB-t, EB-t, német bajnokságot – ezt hétszer is -, és olasz bajnokságot. Csakhogy jelentős edzői múltja nem volt. Mindössze a Rapid Wien és a Partizan Belgrád kispadján ült egy-egy évet.

Vele is csak negyedik lett a csapat a 2006-os VB selejtezőjében, igaz ezúttal legalább hat csapatból (érdekesség, hogy Málta mellett azt az Izlandot előzték meg a magyarok, ami egy csoportban lesz velünk az idei EB-n)

Lothar Matthäus a magyar válogatott kispadja után sem ért el sikereket. Egy évig volt a Red Bull Salzburg és ugyancsak egy évig a Maccabi Netanya edzője. Előzővel bajnokságot nyert, és szintén egy évig volt a bolgár válogatott szövetségi kapitánya.

Bozsik Péter mindössze hét meccsen ült a válogatott kispadján. Korábban megnyerte a magyar bajnokságot a Zalaegerszeggel. Legutóbb a Tatabánya edzője volt 2014-ben.

Bozsikot Várhidi Péter követte, aki két évig vezette a magyar válogatottat. A csoda vele sem sikerült, jelenleg a harmadosztályú Tatabánya edzője.

Várhidi Péter után ismét külföldi edző érkezett, Erwin Koeman. Focistaként ő is jelentősebb eredményeket ért el, többek között Európa bajnokságot nyert, de edzői múltja neki sem volt. Előbb ifi edző, majd segédedző volt a PSV-nél, majd vezetőedző a Waalwijknál illetve a Feyenoordnál, mielőtt szövetségi kapitány lett. Kapitányként végül az egyik leggyengébb produkciót nyújtotta, húsz meccs alatt, mindössze hétszer nyert vele a magyar válogatott, viszont kilencszer kikapott.

Erwin Koeman jelenleg a Southampton másodedzője, amelynek vezetőedzője a testvére, Ronald Koeman.

Ezután Egervári Sándor lett a szövetségi kapitány, ami ésszerű döntés volt, hiszen Egervári nem sokkal korábban rég nem látott sikereket ért az U20-as válogatottal, bronzérmet szerzett a világbajnokságon. Elsődleges feladata pedig pont az volt, hogy a fiatalokra építse a válogatottat.

Egervári korábban többször nyert bajnokságot, az MTK-val és a Dunaferrel. A válogatottal viszont nem sikerült eredmények elérni, sőt a hollandok elleni történelmi 8-1-es vereség után lemondott.

Jelenleg a Diósgyőr edzője.

Csábi József megbízott szövetségi kapitányként mindössze egy meccsen ült a válogatott kispadján, jelenleg a másodosztályú Szolnok edzője.

Ezután a szövetség valódi külföldi sztáredzőt szeretett volna alkalmazni, ez azonban nem sikerült. Így - ahogy akkor fogalmaztak – a legfelkészültebb magyar edzőt választották, aki szerintük akkor Pintér Attila volt.

Ő a Ferencvárossal és a Győrrel bajnokságot, míg a Ferencvárossal és a Sopronnal kupát nyert. A válogatott viszont vele nagyon gyengén szerepelt. Öt meccsből mindössze kettőt tudott megnyerni és kétszer kikapott, úgy, hogy minden meccsét idehaza játszotta a válogatott. Először Finnországtól kapott ki a magyar csapat, aztán Albániát és Kazahsztán ugyan sikerült legyőznie, előbbit azonban mindössze egy góllal. Az első világbajnoki selejtezőn Észak-Írországtól is kikapott a Groupama Arénában, ezután menesztették.

Jelenleg a másodosztályú Mezőkövesd edzője.

A szövetség ezután ideiglenesen Dárdai Pált nevezte ki, aki azonban azonnal jelezte, hogy a válogatott irányítását csak úgy vállalja, hogy az akkori munkáját megtarthatja, így párhuzamosan a Hertha egyik korosztályos csapatát is vezette. Vagyis Dárdai akkor úgy ült le a válogatott kispadjára, hogy semmilyen felnőtt edzői tapasztalattal nem rendelkezett.

Ennek ellenére rendkívül eredményesen szerepelt vele a válogatott, egy teljesen új szemlélet hozott, és hét meccsből négyszer nyert vele a válogatott, mindössze egyszer kapott ki, de ami még ennél is fontosabb volt, Pintér Attila leváltása után ő vezette vissza a csapatot olyan pozícióba, amely után reális esélye volt kijutni a franciaországi Európa bajnokságra.

De Dárdai olyan szempontból is kakukktojás, hogy ő nem a magyar első vagy másodosztályban edzősködik jelenleg - vagy ott sem-, hanem a négy legerősebb bajnokság egyikében. Ráadásul a Herthával rég nem látott sikereket ér el, a német bajnokság vége előtt kilenc fordulóval, a harmadik helyen áll és bejutott a legjobb négy közé a kupában.

Top 0