• Belföld
Faktor

Ne vegyen élő nyulat, inkább egyen csokit!

Húsvét után ugrásszerűen megnő a kidobott nyulak száma. A felelős állattartás jegyében jobb, ha "nyúlsimogatóba" visszük a gyerekeket.

Húsvétkor sokan döntenek úgy, hogy élő nyulat vesznek házi kedvencnek. Az állatvédő szervezetek mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is arra hívja fel a figyelmet, hogy az élő állat tartása komoly felelősség, az elhamarkodott, meggondolatlan döntés akár végzetes következménnyel is járhat kedvencünk számára.

Húsvét alkalmából ne vegyen élő állatot!

Húsvét alkalmából ne vegyen élő állatot!

Háziállat vásárlása előtt – ünneptől függetlenül – legyünk körültekintőek, mérlegeljük a ránk váró felelősséget! Ha pedig nem tudunk lemondani a nyuszisimogatásról, válasszuk inkább az erre a célra szervezett rendezvényeket.

Számos dolgot kell mérlegelni A nyúlvásárlás komoly döntés. Ha mégis erre szánjuk el magunkat, tartsuk szem előtt, hogy az állatról húsvét után is állandóan gondoskodni kell. Fontos, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk a tartani kívánt nyúl fajtájának jellemzőiről. Ezek közé tartozik például, hogy mekkora lesz a nyúl kifejlett kori mérete, súlya, mik a biológiai szükségletei és mennyi a várható élettartama. Szintén informálódjunk a tartáshoz szükséges ketrec méretéről, az egyéb felszerelésekről és az állat gondozásához kapcsolódó költségekről.

Tartsa szem előtt, hogy a nyúl túléli az ünnepetMinden évben hallani arról, hogy sokan szabadulni szeretetnének az ünnep apropójából megvásárolt „húsvéti nyúltól”, sokszor azért, mert az új kedvenc végül nagyobbra nőtt, mint várták, vagy, ahogy azt az eladó állította. Előfordul, hogy törpenyúl helyett egy nagyobbra növő fajtát kap a vásárló, de sajnos az sem ritka, hogy – jogszabályellenesen – még önálló táplálkozásra képtelen, túl fiatal állatot adnak el. Ez, azon túl, hogy az állatnak élettani okokból is az anyja mellett a helye, azért is problémás, mert egy óvatlan megfogás esetén – jellemzően gyermekek kezében – könnyebben megsérülhetnek, mint felnőtt társaik.

A meggondolatlanul vásárolt, majd hamarosan megunt és leadott nyulak jó részénél tapasztalható a nem megfelelő gondozásból adódó egészségkárosodás is, mint például emésztőszervi rendellenességek, hiánybetegségek megjelenése, mozgásszervi elváltozások. A háziállat vásárlása előtt mindenki mérlegelje, képes lesz-e az új kedvenc igényeit maradéktalanul, hosszútávon kielégíteni és megfelelő életkörülményeket biztosítani számára.

Vannak alternatív lehetőségekAzoknak, akik nem tudják vállalni a felelős nyúltartást, de húsvét alkalmával nem szeretnének lemondani a hosszúfülűekkel való találkozásról, a hivatal azt javasolja, hogy tájékozódjanak a szervezett programlehetőségekről. Az ünnepek alatt ugyanis több állatkertben – például a Fővárosi Állat és Növénykertben is – szerveznek nyuszis programokat.

Kommentek:

Top 0