• Belföld
Faktor

Változik a hűségidő, ez vár az előfizetőkre

A jelenlegi két év helyett legfeljebb egy évre szóló hűségidőt köthetnének a távközlési szolgáltatók az ügyfelekkel, ha az elektronikus hírközlésről szóló törvényt a kormánypárti javaslat szerint módosítják.

A Balla György és Kucsák László fideszes képviselők által jegyzett javaslat indoklása szerint a hűségszerződések teljesen kiszolgáltatottá teszik a fogyasztókat, ugyanis sok szolgáltató úgy alakítja ki díjtételeit, hogy csak ilyen szerződés megkötésével érje meg igénybe venni az adott szolgáltatást. Az is gyakran előfordul, hogy a hűségidő lejártával a fogyasztó csak jóval drágábban tudja igénybe venni ugyanazt a szolgáltatást, egészen addig, amíg újabb hűségszerződést nem köt. Ugyanakkor a szolgáltatók számos esetben akár egyoldalúan is módosíthatják a szerződési feltételeket, ami nem mindig szolgálja a fogyasztók érdekeit - írja csütörtöki számában a Népszava és a Világgazdaság.

Illusztráció.

Illusztráció.

A módosítás lehetővé tenné, hogy az előfizetőket kedvezőtlenül érintő egyoldalú szerződésmódosítás – például az árak megemelése, a szolgáltatás tartalmának megváltoztatása vagy a tévé esetében a csatornaösszetétel módosítása – esetén a fogyasztóknak lehetőségük legyen a határozott idejű szerződés felmondására anélkül, hogy abból hátrányuk származna.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A javaslat arról is rendelkezik, hogy a határozott időtartamú előfizetői szerződés lejárta után a fogyasztó nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe annál, mintha új előfizetőként érkezne.

    A Népszava megkeresett több szolgáltatót is, amelyek közül a Magyar Telekom úgy reagált: épp az okoz hátrányt az előfizetőknek, ha megszűnik vagy lerövidül a határozott idejű szerződés időtartama alatt adott kedvezmények lehetősége. Emellett figyelmeztettek arra, hogy a hűségidő egy évben történő maximálása különösen érzékenyen érintené a drága okostelefonok elérhetőségét, hiszen a rövidebb hűségidő miatt az ezekre adott kedvezmények csökkenhetnek – írja az MTI.

    Kommentek:

    Top 16