• Külföld
Maksa Mónika

Hullanak a sün tüskéi stresszes fiatalkora miatt

Dereket, a sündisznót alopecia betegséggel, azaz kopaszodással diagnosztizálták. A bőrbetegség embereknél is elő szokott fordulni, sünöknél azonban még sosem találkoztak hasonlóval az állatorvosok. Derek esetében a stressz váltotta ki a tüskehullást.

Majdnem az összes tüskéje kihullott a megmentett sündisznónak. Az állatorvosok a sün traumatikus fiatalkorát okolják a betegség miatt.

A sünre Hertfordshire-ben találtak rá, és az A120-as állatkórházban ápolják. Gondozója azt mondta, reméli, hogy a sünnek vissza fognak nőni a tüskéi, és így újra szabadon lehet majd engedni. A sünt egyébként úgy írta le, hogy „igazi harcos”.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ha például fel akarja emelni, teljesen összegömbölyödik és megpróbál védekezni, szúrni a tüskéivel, de azok hiányában csak a puha meleg bőre ütődik gondozója kezéhez.

  Két vagy három hetesen találták meg múlt szeptemberben. Akkoriban kisebb volt mint egy hörcsög. Gondozói szerint madár támadhatta meg, ugyanis bőrén egy elfertőződött seb is volt. Eleinte azt gondolták, hogy Derek, a sün azért kopasz, mert férges, de később rájöttek, hogy ennél szokatlanabb betegsége van. A stressz miatt kopaszodik.

  Most szeretnék, ha a sün nyugodtabbá válna, ezért nagy, fűtött helyen járkálhat.

  Nagy-Britanniában a sünök a legveszélyeztetettebb fajok közé tartoznak. Az ötvenes években még 35 millió sündisznó élt az országban, számuk mostanra azonban 1 millióra csökkent.

  Egyébként eddig kutyák, macskák, emberek és medvék esetében diagnosztizáltak a stresszel összefüggő hajhullást. Ez az első eset, hogy sündisznóval is hasonló történik – írja a Telegraph.

  Derek has been diagnosed with stress related alopecia. To reduce the stress he needs a large heated area (an escape... Posted by Herts Hogline on Samstag, 30. Januar 2016

  Top 16