• Külföld
Frányó Krisztina

Meglepő elemzés: van veszélyesebb az Iszlám Államnál

Egy friss elemzés szerint rossz taktikát folytat az Amerikai Egyesült Államok vezette koalíció azzal, hogy a terrorizmus elleni harcban csak az Iszlám Államra fókuszál. Ez ugyanis egy másik terrorszervezet érdekeit szolgálja: a Dzabhat an-Nuszra, vagyid az al-Nuszra Front csak arra vár, hogy az Iszlám Állam romjain új, hatalmas fenyegetést jelentve hatalmat nyerjen.

Fotó: Europress / Zac Baillie - AFP

Fotó: Europress / Zac Baillie - AFP

„Az al-Nuszra hosszabb távon sokkal veszélyesebb az Amerikai Egyesült Államokra nézve, mint az Iszlám Állam modellje” – áll az Institute for the Study of War és az American Enterprise Institute múlt héten kiadott, közös tanulmányában.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A jelentés kritizálja az amerikai stratégiát, amely a terrorizmus elleni háborúban csak az Iszlám Államra összpontosít. A tanulmány szerzői szerint ugyanis minden olyan stratégia, amely figyelmen kívül hagyja az al-Nuszra jelentette fenyegetést, veszélyt jelent az amerikaiak biztonságra – írja a CNN.

  Mark Milley, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke szerint azonban csak az orosz hadsereg tartja valós fenyegetésnek az al-Nuszrát, amiatt, hogy a csoport nagy mennyiségű nukleáris fegyverarzenált birtokol – ezzel képesek lennének akár az Egyesült Államokra is csapást mérni.

  Az al-Nuszra Front 2011 végén jelent meg a szíriai polgárháborúban – hivatalosan azonban csak 2012. január 23-án alakult meg. Soraiban jórészt harcedzett szíriai katonák küzdenek, akik korábban Irakban harcoltak az amerikai csapatok ellen. Hamar az egyik legerősebb, az Aszad-rezsim megbuktatásáért harcoló csoporttá vált a szíriai konfliktusban – mostanra jelentős területeket birtokol Északnyugat-Szíriában. Több ellenzéki csoport is az al-Nuszra utasításait követi. A csoport már több terrorista merényletet is elkövetett, ezért többek között az ENSZ, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is terrorszervezetté nyilvánította az al-Nuszrát.

  A jelentés szerint az Iszlám Állam és az al-Nuszra támadásai is veszélybe sodorhatják a világgazdaságot, és azt eredményezhetik, hogy a nyugati országok többszörösen ellenőrizzék, és ezzel megnehezítsék a polgári szabadságjogok érvényesülését – ez pedig a nyugati, és főképp az amerikai értékek bukását jelentenék.

  Fiatal katona pózol az al-Nuszra plakátján (Fotó: Europress / Guillaume Briquet - AFP)

  Fiatal katona pózol az al-Nuszra plakátján (Fotó: Europress / Guillaume Briquet - AFP)

  A tanulmány egyik szerzője, Kim Kagan szerint az, hogy az al-Nuszra még nem indított olyan jellegű támadásokat a nyugati országok ellen, mint az Iszlám Állam, nem azt jelenti, hogy nem is tervezné.

  „Az Iszlám Állam mindezt feltűnőbben teszi, de mindketten létező fenyegetést jelentenek, mind meg akar támadni minket, mindkettő a Nyugat ellen mozgósítja az iszlamista közösségeket.”

  - mondta Kagan.

  Kagan szerint az al-Kaida szíriai csoportja hosszabb távú és még makacsabb fenyegetést jelenthet, mint az Iszlám Állam – még akkor is, ha ugyanazt használják ki az előretörésért: a szíriai polgárháború jelentette regionális káoszt.

  „Az al-Nuszra Front nagyrészt egybefonódott a szíriai lakosokkal és az ellenzékkel. Arra várnak, hogy az Iszlám Állam bukása után átvehessék a globális dzsihád zászlaját.”

  Genfben pénteken kezdődnek meg a béketárgyalások a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőkkel és a kiválasztott lázadó csoportok képviselőivel – az ENSZ és az Egyesült Államok várakozásai szerint a fél éves tárgyalássorozat képes lesz megtörni az Iszlám Állam és más terrorcsoportok, köztük az al-Nuszra erejét is. A terrorcsoportok nem kaptak meghívást a svájci konferenciákra.

  Az al-Nuszra videót készített arról, hogyan végzi ki az Aszad-elnökhöz hű embereket. Az Iszlám Állam gyakran üzen hasonló videókon keresztül. (Fotó: Youtube)

  Az al-Nuszra videót készített arról, hogyan végzi ki az Aszad-elnökhöz hű embereket. Az Iszlám Állam gyakran üzen hasonló videókon keresztül. (Fotó: Youtube)

  Az amerikai külügyminisztérium szerint száz országból több, mint 35 ezer katona utazott Szíriába, hogy részt vegyen a harcokban. Az adataik szerint az al-Nuszra ölte meg a második legtöbb külföldi harcost – csak az Iszlám Állam eredményei véresebbek. Ennek ellenére az al-Nuszra az amerikai elemzések többségében csak úgy szerepel, hogy a csoport csak a szíriai civilekre és a régió más országaira jelent fenyegetést.

  Kagan szerint az egy komoly taktikai döntés az al-Nuszra részéről, hogy ez idáig nem támadtak meg nyugati országot, nagykövetséget.

  „Eddig az al-Nuszra azért nem támadott, mert az al-Kaida vezetése más döntést hozott: a prioritás az, hogy Szíriában érjenek el sikereket, és ne hívják fel magukra az Amerikai Egyesült Államok figyelmét. De megvan a támadásra a képességük és a szándékuk is. A képességet már birtokolják, a szándékot pedig idővel tettre cserélik.”

  Top 16