• Sport
Varga Csilla

Hosszú-ügy: a szövetség alelnöke szerint meg lehetne beszélni

Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke szerint a nagy része már megvalósult annak, amit Hosszú Katinka kért, és a sportág vezetői is tettek gesztusokat felé. Egy beszélgetéssel mindent rendezhetnének.

Az alelnök az M4 Sport stúdiójában elmondta, hogy sajnálja az ügy alakulását, és megérti, hogy a többszörös világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinkának, valamint amerikai férjének, egyben edzőjének, Shane Tusupnak oka volt nyilvánosságra hozni a konfliktust.

Azt gondolom, meg nem értésről van szó, amit beszélgetéssel lehet tisztázni

- mondta Sós Csaba..

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az alelnök azt is mondta, hogy a sportolók és a vezetők céljainak és érdekeinek meg kell egyeznie. Tudomásul kell venni, hogy az olimpia más, mint a többi világverseny. Katinkának az olimpiai arany még hiányzik az éremgyűjteményből, ez külön feszültséggel jár. Ilyenkor minden apró részletet meg akarnak tervezni, ez dicséretes szakmai oldalról, de a MÚSZ-nak is van egyfajta mozgástere.

  Fotó: Europress - Kevin C. Cox / GEttyImages

  Fotó: Europress - Kevin C. Cox / GEttyImages

  Szerinte a Hosszú Katinka nem azért állt már többször is a nyilvánosság elé, mert valakinek kellemetlenséget akar okozni. "A meg nem értés gyökerei régebbre nyúlnak vissza. Katinka nem a többiekkel akar szemben állni, nem személyi változást akart, csak a rendszer nem pont úgy működik, ahogy az megfelelne az ő és férje újfajta felfogásának" -mondta. A sportvezető szerint ha egyszer leülnek tárgyalni, azonnal megoldódhat a probléma.

  Hosszú először karácsony előtt tartott sajtótájékoztatót, akkor elmondta, hogy elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség teljesítményével és hozzáállásával. Azt kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szervezettől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből semmi nem valósult meg.

  Akkor telt be a pohár nála, amikor a kérések teljesítését a MÚSZ attól tette függővé, hogy az arcát és nevét adja-e a 2017-es vizes vb reklámozásához, miközben eddig azt hangoztatták, hogy azok kaphatják meg ezt az extra támogatást, akik eredményt hoznak egy világversenyről.

  Hosszú Katinka szerdán ismét a nyilvánosság elé állt, és elmondta, hogy nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a szövetség ajánlott számára decemberben. Azt mondta, a pénzt elvileg a felkészülésére adná a MÚSZ, de a szerződésben egyetlen kikötés van, hogy vegyen részt a 2017-es budapesti világbajnokság promóciójában. Ezután látványosan széttépte a papírt.

  Az ügy folytatásaként a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Kiss László csütörtökön lemondott posztjáról, azonban Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök az MTI-nek azt mondta, nem fogadja el Kiss László lemondását. Megegyezett vele, hogy hétfőn ismét beszélnek a lemondásáról - írta az MTI.

  Top 16