• Élet
Faktor

Ezért okoz maradandó károsodást, ha nem alszunk eleget

Amikor nem tudjuk kialudni magunkat, másnap sokkal éhesebbek leszünk, és jellemzően egészségtelenebb ételeket fogyasztunk.

A több hónapon át tartó alvászavar súlyos betegségekhez vezethet, akár depresszióhoz vagy 2-es típusú cukorbetegséghez is - mondta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese Purebl György az M1-en.

Illusztráció.

Illusztráció.

A pszichiáter szakorvos elmondta, hogy az alvászavar leggyakoribb fajtája, az álmatlanság az emberiség egyharmadát érinti életében legalább egyszer hosszabb távon. A problémát okozhatja a kevés testmozgás, az egészségtelen táplálkozás, a sok stressz vagy a magas vérnyomás is.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az alvászavar és a betegségek között egyfajta "tyúk-tojás" kapcsolat van – ahogy Purebl fogalmazott – nehéz megmondani, hogy az alvászavar miatt alakult-e ki egy betegség vagy a betegség első tünete az alvászavar.

    Elmondta azt is, hogy az alvásnak óriási szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Ha valaki nem alszik eleget, sokkal éhesebb lesz másnap, mert megnő az éhséghormon szintje a szervezetben, a jóllakottsághormonra érzékeny receptorok pedig nem lesznek olyan érzékenyek, ezért az emberek jobban kívánják a magas szénhidráttartalmú ételeket, édességeket.

    A legtöbb embernek 7-8 óra alvásra van szüksége, de persze mindenkinek más az alvásigénye. Ha egy hónapnál tovább áll fenn alvászavar, érdemes orvoshoz fordulni, valamint az életmódunkat is áttekinteni – idézi a szakorvost az MTI.

    Kommentek:

    Top 16