• Sport
Faktor

Hosszú Katinka-ügy: nyílt levél Kiss László mellett, Pásztory Dóra is megszólalt

Eddig 90 úszóedző írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kiállnak a tegnap lemondott Kiss László szövetségi kapitány mellett, és bocsánatkérést várnak Shane Tusuptól, Hosszú Katinka edzőjétől. Az ügyről Pásztory Dóra paralimpiai úszóbajnok is kifejtette a véleményét: szerinte a problémát Hosszúék magyar közegben ismeretlen profizmusa és hosszú távú gondolkodása okozza.

Egerszegi Krisztina és Orbán Viktor után a magyar úszóedzők egy csoportja is megfogalmazta véleményét a Hosszú-ügyről Kiss László lemondása után. A nyilatkozatban az edzők elismerik Hosszú Katinka elmúlt években elért kiváló eredményeit, de azt írják, „visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően.”

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka

Fotó: Mészáros Annarózsa

Szerintük Kiss „bámulatos tudását” bárkivel – így Hosszúval is – szívesen megosztotta, „pontosan ezért tartjuk felháborítónak, hogy amikor párbeszédre törekedne egy versenyzővel és edzőjével, akkor a versenyző az edző nyomására kitér előle, de fogalmazzunk pontosan: faképnél hagyja.” Ezért felszólították Shane Tusupot, hogy adja meg a tiszteletet Kiss Lászlónak, és kérjen tőle nyilvánosan bocsánatot.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az edzők a nyilatkozatban elismerik, hogy hogy a magyarországi lehetőségek nem mindig vethetőek össze a leggazdagabb országokban tapasztalhatóakkal, de szerintük az elmúlt évek fejlesztései nyomán nagyságrendekkel jobbak a feltételek, mint voltak négy-öt évvel ezelőtt.

  "Egyszerűen nincs vitakultúránk"

  Pásztory Dóra paralimpiai úszóbajnok is kifejtette véleményét az ügyről a wmn.hu-n. Azt írja, „a kristálytiszta, átlátható, kiszámítható, biztonságot adó rendszer igényét hallom ki a szavaiból. Azt hiszem, ezért tudok vele azonosulni, és ezért támogatják őt annyian.”

  Szerinte a fejlődéshez szükség van a nyílt, őszinte párbeszédre, de éppen ebben van a legkevesebb tapasztalatunk: „Egyszerűen nincs vitakultúránk. Egyéni érdekek szajkózása van, jópofizás van, szemtől szembe udvariaskodás, majd hátba döfés.”

  Pásztory Dóra azt írja, az úszószövetségben vannak kiváló szakemberek, akik mindent megtesznek a versenyzők sikeréért, de vannak olyanok is, akik számára a sportoló csak eszköz a saját sikereik eléréséhez. Annak ellenére, hogy nem minden lépésükkel ért egyet, elismeri Hosszú és Tusup profizmusát. Szerinte a konfliktus oka, hogy

  ez a fajta tudatosság teljesen új a magyar közéletben. A hosszú távú tervezés és gondolkodás is az. Akik kételkednek bennük, azok azért teszik, mert olyan jelenséggel találkoznak, amivel korábban sosem.

  Pásztory szerint, ha Hosszúék valóban változást akarnak elérni, nem állhatnak meg félúton – bármennyire nehéz is ez 8 hónappal az olimpia előtt, amikor minden interjú a felkészülésből vesz el időt: „Ha valóban az a motivációja, hogy változtasson a rendszeren, akkor tovább kell mennie, most már nem fordíthat hátat a kérdéseknek.”

  Top 16