• Sport
Mágó Károly
Mágó Károly

Hosszú Katinka különválik a válogatottól

Hosszú Katinka továbbra is magyar színekben indul a versenyeken, de a válogatottól külön készül majd – ezt mondta az úszónő. Így a riói olimpiára is férjével és edzőjével, Shane Tusuppal készül. Hosszú Katinka két hete már beszélt arról, hogy milyen problémákkal küzd, hogy mennyire rossz körülmények között kell edzenie. Ezután kapott egy 12 millió forintos támogatást, amelyet a felkészülésére költhetett volna, cserébe pedig a 2017-es magyarországi úszó világbajnokságot kellett volna népszerűsítenie. A szerződést azonban Hosszú Katinka ma széttépte.

Sajnálom, hogy ma itt kell lennünk – ezzel kezdte mai sajtótájékoztatóját a világ egyik legjobb úszója, Hosszú Katinka, aki azért hívta össze az újságírókat, hogy arról beszéljen, hogy milyen problémákkal kell megküzdenie, többek között a soron következő riói olimpia előtt. Az úszónő már korábban is beszélt arról, hogy sportolóhoz méltatlan körülmények között edz. Nem, hogy saját öltözője, de még saját szekrénye sincs – illetve nem volt – a sokszoros világ- és Európa-bajnoknak. Azért a múlt idő, mert a versenyző a már említett két héttel ezelőtti sajtótájékoztatója után kapott egy kabint. A Faktor kérdésére ezzel kapcsolatban elmondta, hogy már az is megalázó, hogy egyáltalán erről kell beszélnie.

Hosszú Katinka a sajtótájékoztatón

Hosszú Katinka a sajtótájékoztatón

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

  És kapott egy szerződést is 12 millió forintos támogatással, amelyet a felkészülésére fordíthatott volna. Ezt azonban ma széttépte:

  Azt mondta, a szerződéssel csak el akarta őt hallgattatni a szövetség és a pénzt kizárólag azért kapta, hogy vegyen részt a 2017-es magyarországi úszó világbajnokság népszerűsítésében. Ő azonban – ahogy fogalmazott – nem azt kérte, hogy a bankszámlája növekedjen, hanem azt, hogy a magyar úszók jobb körülmények között készülhessenek. Szerinte ezt a pénzt a technikai és elméleti felkészülésre kellene fordítani, ami az összes magyar úszónak segítene.

  Hosszú Katinka szerint nem az ő, hanem a szövetség feladata kellene, hogy legyen, hogy beszerezze és átnézze a legújabb tanulmányokat, például a regeneráció kapcsán. Ezt azonban szerinte nem teszik meg.

  Gyárfás Tamás néhány napja azt nyilatkozta, hogy Hosszú Katinka a világ legjobb úszója. Azt viszont a szövetség elnöke szerint nem várhatja el, hogy a szövetség az ő tudásának a szintjére emelkedjen. Erre reagálva Hosszú azt mondta, itt nem az ő elvárásáról van szó, hanem arról, amivel a szövetség tartozik az összes alkalmazottjának és versenyzőjének.

  Szerinte a szövetségnek nincs sportszakmai elképzelése, az pedig teljesen a versenyzőre és az edzőjére van áthárítva, hogy az eredményeket hozza. Az elmúlt három évben pedig kizárólag ígéreteket kapott, valós változás pedig szerinte nem történt.

  Hosszú Katinka azt is mondta, nem merült fel benne, hogy más ország, például az Egyesült Államok színeiben versenyezzen. Ezután is a magyar válogatott tagja lesz, de attól külön készül és versenyez majd. Az olimpiára pedig férjével és edzőjével, Shane Tusuppal készül majd.

  Még több videót itt nézhet meg a sajtótájékoztatóról.

  Top 16