• Sport
Faktor

Hosszú és a magyar úszósport különvált - mondja a kapitány

A Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül értesítette Kiss László szövetségi kapitányt Hosszú Katinka, hogy nem indul a győri országos úszóbajnokságon, mert nem akarja megszakítani amerikai edzőtáborát. A májusi Európa-bajnokságon viszont már indulna, váltóban is.

Fotó: Europress - Kevin C. Cox/Getty Images

Fotó: Europress - Kevin C. Cox/Getty Images

Az országos bajnokság a női váltó miatt lenne fontos, ott ugyanis kiharcolhatná az olimpiai szereplést. Tizenkét váltó már a tavalyi világbajnokságon megtette ezt, rajtuk kívül még négy ország kvalifikálhatja magát, amelyről a világranglista helyezések döntenek majd.

„Szakmai egyeztetés zajlott le a Magyar Olimpiai Bizottság, Hosszú Katinka, valamint edzője, Shane Tusup között, amelyről a MOB főtitkára tájékoztatta Kiss László szövetségi kapitányt – mondta Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója a Nemzeti Sportnak. – Az érintett témák egyike volt, hogy a versenyző nem áll rajthoz az országos bajnokságon, mert nem szeretné megszakítani amerikai edzőtáborozását. De a májusi Európa-bajnokságon a válogatott rendelkezésére áll váltóban is.”

„A program az Eb-n is sűrű lesz, mindenkinek kedvezőbb lenne, ha Győrben sikerülne megnyugtató időeredménnyel kivívni az olimpiai részvételt – mondta Kiss László szövetségi kapitány. – Nem igényel indoklást, hogy minden egyes ötkarikás jogosultság milyen jelentős a magyar sportnak, ráadásul a 4x200-as gyorsváltó Londonban is döntős volt, 2014-ben pedig Európa-bajnoki harmadik. Katinka és edzője eddig mindig azt hangoztatta, neki a versenyek jelentik a legjobb edzést.”

„Erről azonban még csak szakmai vitát sem tudunk folytatni, hiszen Hosszú Katinka elkülönült a magyar úszósporttól, csak az olimpiai bizottság vezetőinek hajlandó felvenni a telefont, bár közülük sem mindenkinek… Ha valaki, én tisztában vagyok azzal, mit jelent az olimpiai aranyérem, de azt is tudom, egy-egy versenyző tettei milyen nagy hatással vannak a sporttársaira, ez különösen igaz azokra, akik példaképek is lehetnének.”

Az NSO úgy tudja, minden úszónak, aki indulni akar az Európa-bajnokságon, az országos bajnokságon is részt kell vennie. Ha ez igaz, akkor Hosszút elvileg nem nevezi majd be az Eb-re a Magyar Úszó Szövetség.

Top 0