• Politika
Faktor

Békülne a horvát kormány

Miro Kovac horvát külügyminiszter javítani szeretne a szomszédos országokkal való viszonyon, amely szerinte a migránsválság miatt romlott meg.

Kovac szerint Szlovéniával, Szerbiával és Magyarországgal a migrációs válság miatt romlott meg a viszony, ezért a horvát külpolitika prioritásként kezeli ezekkel az országokkal való jó kapcsolatok visszaállítását.

A horvát Hina hírügynökség szerint a külügyminiszter hamarosan ellátogat az említett országokba, első útja azonban Bosznia-Hercegovinába vezet majd.

A miniszter a bevándorlási politikával kapcsolatban azt mondta: "a berlini nagylelkűség most találkozott a realitással".    

EZT IS AJÁNLJUK:
  Ha Németország drasztikusan csökkenti a migránsok fogadását, majd Ausztria követi őt ebben, Horvátországnak is ugyanezt kell tennie

  - mondta.

  Hosszú távon nem hatékony megoldás, de Horvátország számára nem marad más hátra, mint hogy maga is lezárja határit, hogy eredményesen tudja kezelni a migránsáradatot és megvédje saját területét.

  Újságírók megkérdezték tőle, hogy Horvátország az Adria-Baltikum-Fekete-tenger kezdeményezéssel közeledni akar-e Magyarország és Lengyelország felé, mint olyan országok felé, amelyeket számos kritika ért a közelmúltban, Kovac azt mondta: "a kezdeményezés hozzájárul Horvátország külpolitikai emancipációjához" és elutasította a kritikákat.

  Kovac szerint Horvátországnak ki kell használnia specifikus földrajzi helyzetét és aktívnak lennie, hogy gazdaságilag profitálni tudjon az ügyből és erősíteni tudja energiafüggetlenségét - írta az MTI.

  Top 16