• Külföld

Horvát választás: előnyben a jobboldali ellenzék

A vasárnapi horvátországi választásokon a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kis előnyre tett szert. A szavazatok 14 százalékos feldolgozottságánál vezet a jobboldali párt.

Előnyben van a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben a legfrissebb exit poll adatok alapján. A Nova TV tévécsatorna este nyolckor hozta nyilvánosságra a felmérés adatait. Az Ipsos Puls intézet tíz választókörben végzett felmérést. Tízezer embert kérdeztek meg, ez alapján a HDZ 57, az SDP ipedig 56 mandátumot szerzett a 151-ből. A Híd Függetlenek Listája (Most) 17 mandátumot szerzett. Az adatok szerint az ötszázalékos parlamenti küszöböt négy párt lépte át: az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), valamint Milan Bandic zágrábi polgármester pártja, a BM 365. A parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

A szavazatok 14 százalékos feldolgozottságánál vezet az HDZ. A részleges eredmények alapján a jobboldal 63, az SDP pedig 52 mandátumot szerzett. A Híd Függetlenek Listájának (Most) 17 mandátuma van.

Az első exit poll-adatok még teljes patthelyzetet mutattak, erről írtunk már. A választás előtt is már szoros eredményt várt mindenki.

Top 0