• Külföld

Horvát választás: döntetlen az exit poll szerint

Az urnazárás utáni felmérés alapján fej-fej mellett végzett a két vezető párt Horvátországban a választásokon.

A jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint fej-fej mellett végzett. Ez egybecseng azokkal a felmérésekkel, amelyek azt jelezték, hogy szoros lesz választás, ahogy erről a Faktort írt korábban. Az adatokat hét óra után hozta nyilvánosságra. Tízezer választót kérdeztek meg. A felmérés alapján a HDZ és az SDP is 56-56 mandátumot szerzett. A Híd Függetlenek Listájának (Most) van a harmadik legtöbb mandátuma, összesen 18, így rajtuk múlhat, ki tud kormányt alakítani.

Fotó: Europress / STR / AFP

Fotó: Europress / STR / AFP

Az adatok szerint az ötszázalékos parlamenti küszöböt négy párt lépte át. Az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet három-három mandátumot szerzett. A Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), valamint Milan Bandic zágrábi polgármester pártja, a BM 365 pedig két-két mandátumra számíthat. A parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

A horvátországi szavazáson közel 3,8 millióan szavazhattak. 36 ezer ember külföldön adhatta le szavazatát. A kormány mandátuma négy évre szól. Az első hivatalos részeredményeket este 10 órakor hozzák nyilvánosságra.

Top 0