• Belföld

Négyen haltak meg a hortobágyi robbanásban

Négy honvédségi tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült egy robbanásban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren péntek délután. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket, az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében. A helyszíni szemle most is tart, tűzszerész szakértők és ügyészek bevonásával.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el. Az egyik bomba a hatástalanítása közben még felrobbant. A balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

A helyszín. Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

A helyszín. Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el, jelenleg ő is a helyszínen van, visszaérkezésekor Budapesten sajtótájékoztatót tart.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1-nek azt mondta, hogy az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, de a terület kísérleti lőtér is volt. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek. A szakértő szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

Második világháborús bomba robbanhatott, de ez nem az. Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Jiji Press/Sendai Airport Office

Második világháborús bomba robbanhatott, de ez nem az. Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Jiji Press/Sendai Airport Office

Ladocsi Attila arról is beszélt, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt meg is tudják oldani. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy emberi mulasztás okozta a balesetet.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának keretében 2013. november 12-én kezdődött meg a tűzszerészi munka. Már az első héten több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak a honvédség tűzszerészei.

Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a projektindító rendezvényen akkor azt mondta, hogy a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése.

A helyszín. Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

A helyszín. Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

A Magyar Honvédség tűzszerészei 2015 júniusában kezdték újra az egykori hortobágyi bombázótér mentesítését. Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter szerint a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, ezután semmisítik meg azokat a tűzszerészek. Addig az időpontig 521 hektáron történt meg a mentesítés, amely során 532 robbanótöltetet és 126 kilogrammnyi egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az összesen 3,45 milliárd forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A munkálatokat az Európai Unió finanszírozza, és várhatóan 2018. május 30-án fejeződnek be – legalábbis 2015-ben még úgy tűnt.

Kommentek:

Top 0