• Élet
Faktor

Honnan származik a húsvéti nyuszi?

Ez az egyik legelterjedtebb húsvéti hagyomány: az emberek húsvéti nyuszikat és festett vagy csokoládé tojásokat osztogatnak. De mi köze a nyuszinak és a tojásnak Jézus feltámadásához?

A Húsvét egy keresztény ünnep, ahol Jézus feltámadását ünneplik. Viszont a Biblia minimális említést sem tesz arról, hogy megjelent volna egy színes tojásokat osztogató nyúl.

Fotó: Europress - Dan Kitwood/GettyImages

Fotó: Europress - Dan Kitwood/GettyImages

Ez a nyúl kicsit olyan, mint a Mikulás: eldönti, hogy a gyerek megérdemli-e a tojást vagy sem.

Sokáig az volt az általánosan elterjedt vélemény, hogy a húsvéti nyuszi ötlete eredetileg a német protestánsoktól származik az 1600-as évek körüli időkből. Ám valójában a nyúl egy pogány szimbólum. A korai kereszténység számos ősi pogány szokást átvett, és ezek között több olyan is van, amely a Húsvéthoz kapcsolódik.

A húsvéti nyuszi az Eostre nevű pogány ünnepen tűnt fel. A termékenység északi istennőjét egy nyúl jelképezte. Ugyanis a nyulakat hagyományosan összekötik a termékenységgel és az új élettel.

Illusztráció

Illusztráció

Az pedig, hogy a nyuszi hagyományosan a tojást egy kosárból adja, az 1700-as évekbe nyúlik vissza és pennsylvanimai hollandoktól származik. Ők ugyanis a tojásrakó nyúlban hittek, akit „osterhase” vagy „oschter haws” néven hívtak. A gyerekeik pedig fészket építettek nekik, hogy a nyulaknak legyen hova rakniuk színes tojásaikat - írja a Metro.

Ami pedig a tojást illeti: ennek a hagyománynak a gyökere is a pogányságban található. Ez is az új élet szimbóluma, ami szintén megjelent a pogány tavaszi ünnepségeken is.

Illusztráció

Illusztráció

Top 0