• Élet
Faktor

Hónapokig védi a majmokat a HIV-vírustól egy speciális antitest

Malcolm Martin, a Bethesdában lévő, allergiával és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet munkatársa és csoportja majmoknak egy bizonyos antitestet adott, amely megvédte az állatokat akkor is, amikor hetente kitették őket a fertőzésnek. A szakértők megállapították, hogy az egyszeri antitest-kezelés akár 23 héten át is védelmet nyújthat a kórokozóval szemben.

Különösen azok az antitestek voltak hatásosak, amelyeknek felezési idejét a testben kémiai módosításokkal meghosszabbították. A biológiai felezési idő az az időtartam, amely alatt a szervezetbe juttatott, gyógyhatással rendelkező anyag mennyisége a felére csökken.

Míg az így immunizált makákók átlagosan 14,5 héten át védve voltak a fertőzéstől, a kezelés nélküli állatok átlagosan a harmadik héten már megfertőződtek.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Martin és csoportja által alkalmazott eljárást passzív immunizálásnak nevezik -  egy bizonyos kórokozó elleni specifikus antitestek szervezetbe juttatásával hozzák létre az immunitást. A módszer problémája, hogy a szervezet lebontja az antitestet, ezért újra be kell juttatni a szervezetbe - magyarázta Marcus Altfeld, a Hamburgi Egyetem Heinrich Pette Intézetének munkatársa.

  Ha sikerül kifejleszteni nagy ellenálló-képességű antitesteket, az valódi áttörés lenne. Az antitestek passzív átruházása hatékonyabbnak tűnik, mint az eddig tesztelt oltóanyagok

  - mondta a szakértő.

  Gerd Fätkenheuer, a Kölni Egyetem HIV-kutatója is izgalmasnak találja mind a kutatás eredményét, mind a passzív immunizálás koncepcióját.

  Itt mutatták ki első alkalommal, hogy az antitestek egyszeri beadása hosszú távon védelmet biztosít. Eddig csak akkor sikerült ilyen védelmet kimutatni, ha közvetlenül az előtt juttatták a szervezetbe, mielőtt az kapcsolatba lépett a HIV-vírussal

  - mondta a kutató.

  Top 16