• Külföld
Faktor

Meleg miniszterelnök vezeti a katolikus országot

Írország szerdán új miniszterelnököt választott - és a konzervatív, mélyen katolikus ország élére egy olyan férfi került, akit pár éve el sem lehetett volna képzelni a "Taoiseach" pozíciójában.

Fotó: Europress / Paulo Nunes dos Santos - AFP

Fotó: Europress / Paulo Nunes dos Santos - AFP

A 38 éves Leo Varadkar egy indiai migráns fiaként született Dublin közelében, és már régen bevallotta, hogy homoszexuális - írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A liberális-konzervatív, kereszténydemokrata Fine Gael párt vezetője Enda Kenny-t követi, megválasztásával ő lett az ország legfiatalabb miniszterelnöke. Kora győzelemhez segítette: a fiatalabb korosztályt tudta megszólítani a kampány alatt, és egy modern, haladó és nyitott Írországot képvisel – legalábbis elődje így mutatta be őt.

    Varadkar azonban nem örülhet sokáig, mert nagyon összetett és nehéz helyzetbe csöppen: ugyan Írországot kevésbé sújtja a migránsválság, származása miatt már így is többen megkérdőjelezték, milyen döntéseket fog hozni a témában. Ő azonban nagyon szigorúan áll a kérdéshez: mint mondta, nem kér a munkanélküli, csak a szociális juttatásokban reménykedő bevándorlókból, akik csak fékezik az ország haladását, akár pénzt is adna nekik, csakhogy elhagyják Írországot.

    Ennél azonban még kényesebb a britekkel való kapcsolat: az elhibázott előrehozott választások után ugyanis Theresa May az észak-ír Demokratikus Unionista Párt felé közeledik a koalíció reményében – ez azonban nagyon aggasztja Írországot. A Nagypénteki Egyezmény óta ugyanis a britek ír hatásra kerülték, hogy az észak-íreknek túl nagy hatalmat biztosítsanak, May azonban most ezt a kényes egyensúlyt kezdheti ki. Írország azonban túlságosan függ az Egyesült Királyságtól ahhoz, hogy elmérgesítse vele a kapcsolatát, így most a két miniszterelnök sajátos kötéltáncot mutathat be a Brexit kapujában.

    Kommentek:

    Top 16