• Sport

Mindjárt kiderül, hogy kivel játszik a magyar válogatott

Ma tartják a 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőinek sorsolását, perceken belül kezdődik,a magyarok kiemeltek lesznek.

fotó: MTI

fotó: MTI

Húsz csapat már kijutott a jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokságra. A házigazda Franciaország mellett 19 csapat a selejtezőkről jutott tovább. Nyolc csapat vár a pótselejtezőre - köztük Magyarország.

A sorsolást vasárnap 11:20-kor tartják az UEFA nyoni központjában.  Ahogy korábban írtuk, a még versenyben lévő nyolc csapatot két négyes csoportra bontották, így a magyar válogatott kiemelt lesz az UEFA-koefficiens alapján. Ennek köszönhetően a lehetséges ellenfelek Norvégia, Dánia, Írország és Szlovénia. Magyarország mellett kiemelt lesz még Svédország, Ukrajna és Bosznia-Hercegovina is.

A két meccset 2015. november 12-14. és november 15-17. között rendezik.

A lehetséges ellenfelek

Dánia

A dán válogatott az I csoport harmadik helyén végzett Portugália és Albánia mögött. A dánok 3 győzelem és 3 döntetlen mellett 2 vereséget szenvedtek. 8 rúgott góljuk mellett 5 gólt kaptak, legeredményesebb játékosuk a két gólig jutó Nicklas Bendtner volt, aki jelenleg a Wolfsburg csatára. A dán válogatott eddig nyolc Európa-bajnokságon vett részt, legjobb eredményük, hogy 1992-ben beugróként megnyerték a tornát.

A legutóbbi Európa-bajnokságon a csoport harmadik helyét szerezték meg Németország és Portugália mögött, igaz a holland válogatottat sikerült megelőzniük.

A magyarok utoljára 2014. május 22-én találkozott a dán csapattal, akkor egy barátságos meccsen 2-2 lett Debbrecenben.

Írország

Az ír csapat a D csoportban Németország és Lengyelország mögött végzett a harmadik helyen. Írország 19 gólt lőtt a selejtezősorozatban, ebből Robbie Keane 5 gólt szerzett. Keane jelenleg jó formában van, az amerikai bajnokságban eddig 17 gólt rúgott a Los Angeles Galaxyben.

Írország szintén ott volt a legutóbbi Európa-bajnokságon, akkor a csoport utolsó helyén végeztek Spanyolország, Olaszország és Horvátország mögött. A magyar válogatottal utoljára 2012-ben játszottak, akkor gól nélküli döntetlent a Puskás Ferenc stadionban.

Norvégia

Norvégia izgalmas selejtezőcsoporton van túl, mert az utolsó fordulóban még az első hely megszerzésére is volt esélyük. Az Olaszország elleni mérkőzésen végül kikaptak, így az olaszok és a horvátok mögött fejezték be a selejtezőt. A norvég csapat a pótselejtezőkön 13 gólt szerzett és 10 gólt kapott.

A selejtezők alatt a csapat legeredményesebb játékosa a ghánai származású Alexander Tettey volt. A Norwich középpályása három gólt rúgott, Málta mellett Horvátország és Olaszország ellen is eredményes volt.

Norvégia eddig egyetlen Európa-bajnokságra jutott ki, 2000-ben a csoport harmadik helyén végeztek. A magyar válogatottal utoljára egy barátságos mérkőzésen találkoztak, 2012. novemberében 2-0 arányban nyertek Magyarország ellen.

Szlovénia

A szlovén válogatott Anglia és Svájc mögött szerezte meg az E csoport harmadik helyét. A csapat 18 gól szerzett a selejtezőkön, ebből Milivoje Novakovic egymaga rúgott hatot. A dolog érdekessége, hogy a szlovén csatár jelenleg Japánban, a Nagoya Grampus csapatában légióskodik.

Szlovénia szintén egyetlen Európa-bajnokságra jutott ki eddig, 2000-ben csoportutolsók lettek. A magyar válogatott ellen eddig négy barátságos mérkőzést játszottak, legutóbb 2008-ban 1-0-ra nyertek Zalaegerszegen.

Top 0