• Sport

Az olimpia a tét: holnap kezdődik a férfi kézilabda EB

Január 15. és 31. között rendezik Lengyelországban a 2016-os férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A legjobb 16 európai csapat között ott van Magyarország is, amelynek legfőbb célja, hogy a tornán kivívja az olimpiai részvételt, vagy a jogot arra, hogy indulhasson a selejtező tornán. Magyarország nehéz csoportba került, ráadásul továbbjutás esetén is erős ellenfelei lesznek.

Fotó: Europress - CHRISTOPHE SIMON / AFP

Fotó: Europress - CHRISTOPHE SIMON / AFP

A 2016-os Európa-bajnokság január 15-én kezdődik el a Horvátország-Macedónia meccsel. Magyarország első meccsét egy nappal később, szombaton Montenegró ellen fogja játszani. A magyar válogatott a D-csoportban szerepel, Montenegró mellett még Oroszországgal és Dániával került Magyarország egy négyesbe.

Cél az olimpiaA torna kiemelten fontos esemény az összes válogatott számára, mert akár innen is ki lehet jutni a 2016-os riói olimpiára. Az automatikus kijutás csak az Eb-t megnyerő válogatottat illeti meg, és a második, illetve a harmadik helyezett csapat indulhat az olimpiai kvalifikációs tornán.

Ez nem hangzik túl biztatónak a magyar csapat szempontjából, de a helyzet ennél összetettebb, és emiatt van esélye Magyarországnak.

Szinte teljesen készen állunk a rajtra, a szükséges feladatokat még elvégezzük. Minden mérkőzést döntőnek tekintetünk az Európa-bajnokságon, szeretnénk nyolc döntőt játszani, de lépésről-lépésre haladunk, jelenleg kizárólag a Montenegró elleni nyitány foglalkoztat minket.

- mondta Talant Dujshebaev, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya.

Az április 7. és 10. között sorra kerülő selejtező tornán nyolc európai csapat indulhat, melyekből hat hely már elkelt. Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország és Szlovénia a világbajnokságon már kivívta a selejtezős torna részvétel jogát, így ez a hat csapat, valamint a világbajnok Franciaország a magyar válogatott előtt végezhet az Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott helyezései az elmúlt hat Európa-bajnokságon:

2004, Szlovénia – 9. hely

2006, Svájc – 13. hely

2008, Norvégia – 8. hely

2010, Ausztria – 14. hely

2012, Szerbia – 8. hely

2014, Dánia – 8. hely

Fontos megjegyezni, hogyha Franciaország, vagy olyan válogatott nyeri az Eb-t, amely már kivívta az olimpiai selejtezős helyet, akkor Macedónia köszönhetően a 9. világbajnoki helynek, előlép olimpiai selejtezőssé. Mivel az Európa-bajnokságon három olimpiai kvóta (1 automatikus olimpiai kvóta, 2 selejtezős kvóta) biztos, hogy kiosztásra kerül, ezért szélsőséges esetben az Eb 9. és 10. helyezett csapatja is kijuthat az olimpiára.

Út a döntőigA kvalifikációs torna miatt mindenképp tovább kell jutnia Magyarországnak a csoportból. Az Európa-bajnokság lebonyolításának köszönhetően ehhez elég lehet egy meccset is megnyerni, mert a négy darab négyes csoportból az első három helyezett biztos, hogy továbbjut. Az első csoportkör után a 12 továbbjutó csapatot két hatos csoportba osztják be. A második csoportkörbe a továbbjutó csapatok továbbviszik az egymás ellen szerzett pontokat, azért minden csoportmeccs nagy jelentőséggel bír.

A magyar kézilabda-válogatott mérkőzései:

Január 16. 18 óra – Magyarország-Montenegró

Január 18. 18 óra – Magyarország-Oroszország

Január 20. 20 óra – Magyarország-Dánia

A magyar csapat nem került könnyű csoportba, de a továbbjutás reális cél a válogatott számára. A nagyobb baj az, hogy a C-csoportból fog ellenfelet kapni a válogatott a második csoportkörben, ahol négy nagyon jó csapat, Spanyolország, Svédország, Németország és Szlovénia van.

A második csoportkör végén az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik helyezett az ötödik, míg a negyedik a hetedik helyért fog játszani.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:

A-csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B-csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C-csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D-csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró

Fiatalított a szövetségi kapitányTalant Dujshebaev szövetségi kapitány a korábbi évek alapemberei közül kihagyta Lékai Mátét, Császár Gábort és Ilyés Ferencet, ugyanakkor a keret több mint fele első felnőtt kontinensviadalára készül.

A keretben Nagy László, Mikler Roland, Ancsin Gábor, Nagy Kornél, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs és Iváncsik Gergő számít rutinosnak, így elmondható, hogy a szövetségi kapitány bátran nyúlt a fiatalokhoz.

Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség

Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a csapat Császár Gábor nélkül utazik az Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott kerete:

Mikler Roland (MVM Veszprém), Bartucz László (Csurgói KK) - Pásztor Ákos (Grundfos Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgói KK) - Ancsin Gábor (MOL-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém) - Faluvégi Rudolf (Csurgói KK), Nagy Kornél (Dunkerque HBGL) - Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged) - Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Borsos Tamás (Ceglédi KKSE), Dzsamali Iman (IFK Kristianstad) - Gazdag Tibor (Csurgói KK), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)

Tartalék: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen)

Nehéz döntés volt a 17 fős keretet kijelölni, fájó szívvel, de úgy határoztunk, hogy Székely Márton marad itthon a játékosok közül, szeretném megköszönni neki az eddigi áldozatos munkát. A benevezésre kerülő 16 játékost, pontosabban a torna kezdetén a tartalék kézilabdázót Lengyelországban jelöljük ki. Olyan válogatottunk van, amely alkalmas a jó szereplésre, de magas szinten kell teljesítenünk, ez természetes. Szeretem a kihívásokat, ezért is mondtam el, hogy nyolc mérkőzésben, nyolc döntőben szeretnénk pályára lépni.

- mondta Talant Dujshebaev, a szövetségi kapitány a kerettel kapcsolatban a Magyar Kézilabda Szövetség honlapján.

Pénzügyi motivációA szövetség hivatalos célkitűzése a válogatott számára az Európa-bajnokságon a közvetlen olimpiai kvalifikáció kivívása, amely 80 millió forint jutalmat jelentene a csapatnak, vagy az olimpiai selejtezőn való részvétel kivívása, utóbbi esetben a prémium 30 millió forint. Ezen felül a szövetség az Eb-aranyat 20, az Eb-ezüstérmet 10, az Eb-bronzérmet további 5 millió forinttal díjazza.

Az Európa-bajnokság a legnehezebb verseny kézilabdában, a magyar válogatott még soha nem jutott el az elődöntőig, szeretnénk, ha ez a sorozat most megszakadna, hiszen minden vágyunk és a célunk, hogy a csapat kiharcolja az olimpiai szereplés, vagy az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát. Arra kérünk mindenkit, hogy drukkoljunk együtt a magyar válogatottnak!

- mondta Kocsis Máté, a szövetség elnöke.

Top 0