• Külföld
Faktor

Elöregedik a társadalom, egyre többen kérik a kegyes halált ebben az országban

A holland idősek egyre többen választják az eutanáziát.

Több mint 6500 embert segítettek a halálba tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy körülbelül 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adatokhoz képest – közölték a helyi hatóságok.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kegyes halál az összes haláleset 4 százalékát tette ki 2017-ben, ami a hivatalos adatok szerint 6585 esetet jelent. Az értékelésben a holland társadalom öregedését és az orvosok növekvő hajlandóságát jelölték meg az esetszám emelkedésének lehetséges magyarázataként. Szakértők szerint ez a trend a jövőben is folytatódni fog.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az eutanáziát igénybe vevők legnagyobb csoportját, közel 90 százalékát a gyógyíthatatlan, végstádiumú rákbetegek, a szívbetegek, valamint a súlyos idegrendszeri betegségekben szenvedők alkották. Az esetek többségében az otthonukban segítették halálba a betegeket, akiknek a legtöbbje 70 év feletti volt.

    A világon elsőként Hollandiában, 2002 áprilisában legalizálták az eutanáziát, de a végrehajtását szigorú szabályokhoz kötik. Az önkéntes halált azoknak a betegeknek engedélyezhetik, akik szinte elviselhetetlen fájdalmakkal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban kérelmezik - írja az MTI.

    Kommentek:

    Top 16