• Külföld

Hollande: Franciaország háborúban áll

Francois Hollande azt mondta, hogy az Uniónak meg kell védenie a határait, ugyanakkor szerinte be kell fogadni a szíriai és iraki migránsokat. Azt is mondta, három hónapra is kiterjeszthetik a rendkívüli állapotot.

A baloldali francia elnök szerint a párizsi terrormerényletek ellenére is fontos a migránsok befogadása.

Ezeknek az országoknak a lakóit, mégpedig az Iszlám Állam által ellenőrzött területen élőket mártírrá tették, ők menekülnek. Ennek a terrorrendszernek az áldozatai. Ezért fontos, hogy Európa méltósággal fogadja azokat, akiket megillet a menekült státusz, és visszaküldje azokat, akiknek nem jár.

Ugyanakkor Hollande szerint az EU-nak meg kellene védenie a külső határait. Ha ugyanis ezt nem teszi, akkor újra nemzeti határok lesznek, ami szerinte az Unió széteséséhez vezet.

Fotó: Europress-Thierry Chesnot/Getty Images

Fotó: Europress-Thierry Chesnot/Getty Images

Hollande bejelentette, hogy Franciaország megnöveli jelenlétét Szíriában, és minden erejét a terrorizmus legyőzésére fogja használni. Ehhez fontosnak tartja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy egységes álláspontot fogadjon el az Iszlám Állam ellen.

Azt is mondta, beterjesztenek egy törvényt, hogy a rendkívüli állapotot meghosszabbíthassák három hónapra. Megnövelik a rendőrség és katonaság költségvetését, és öt éven belül 5000 új rendőr kaphat állást Franciaországban.

Azt is mondta: olyan törvényt is szeretne, amely megengedi, hogy azt, aki terrorcselekményben vesz részt, megfosszák a francia állampolgárságától.

A francia ellenzék keményebb döntéseket vár az elnöktől, erről is beszéltek a Nemzetgyűlés és a szenátus közös ülésén.

Top 0