• Külföld
Maksa Mónika

Hollande: felfüggeszthetik az uniós tagságát annak az országnak, ahol szélsőjobboldali párt kerül kormányra

Francois Hollande, a francia államfő pénteken azt mondta, hogy az Európai Unió megakadályozhatja tagállamait abban, hogy demokratikus értékeket sértsenek meg. Így tehát fel is függesztheti annak az országnak a tagságát, amelyben szélsőjobboldali párt kerül hatalomra.

A francia elnököt a France Inter közszolgálati rádió műsorvezetője Magyarország és Lengyelország politikai helyzetéről kérdezte. Hollande azt mondta:

"Ha egy szélsőjobboldali párt kerül hatalomra, és ez sajnos lehetséges a jelenlegi Európában, meglennének az alkalmazható eljárások."
Forrás: Europress - Getty Images/Carl Court

Forrás: Europress - Getty Images/Carl Court

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az államfő hozzátette, hogy sem Magyarország, sem Lengyelország nem került még ilyen eljárás alá. Azt mondta, hogy lehetséges, hogy ellenőrzések lesznek, mégpedig Lengyelország esetében – írja az MTI.

    Francois Hollande szerint amikor egy országban megsértik a médiaszabadságot, az alkotmányt vagy az emberi jogokat, Európának eljárásokat kell indítania, akár esetleg a tagság felfüggesztésig is el lehet menni - mondta. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy "ez még soha nem történt meg".

    Top 16