• Külföld
Faktor

Hollande: az Iszlám Állam a felelős

Még egyik hírhedt szervezet sem vállalta magára a rengeteg áldozatot követelő péntek éjszakai terrorakciókat. Francois Hollande francia elnök azt mondta: az Iszlám Állam szervezte meg a támadást, amely háborús tettnek minősül.

Nem véletlen, hogy a borzasztó híreket olvasva sokaknak kapásból az Iszlám Állam jut az eszébe az akcióról, hiszen a szélsőséges iszlamista szervezet nagyon aktív az utóbbi hónapokban. Ugyan korábban arra szólították fel európai híveiket, hogy önállóan cselekedjenek, ettől függetlenül akár szervezhették a Közel-Keletről is a merényletet.

Párizst sokkolták a péntek éjjeli merényletek (Fotó: Europress/KENZO TRIBOUILLARD - AFP)

Párizst sokkolták a péntek éjjeli merényletek (Fotó: Europress/KENZO TRIBOUILLARD - AFP)

Az Egyiptomban pár hete – minden valószínűség szerint – felrobbantott orosz utasszállító már jelezte az Iszlám Állam aggasztóan növekvő hatósugarát, az elemzők szerint a párizsi akció egybevág az elmúlt 18 hónap stratégiájával, amelynek során egyre szélesítették a nemzetközi célpontok ellen elkövetett terrorakciók körét. Ezt a verziót erősíti, hogy az utóbbi másfél évben rengeteg francia állampolgár csatlakozott az ISIS-hez: a becslések szerint jelenleg is 520-an harcolnak az oldalukon Szíriában, és már több mint 250-en tértek vissza a Közel-Keletről Franciaországba.

Az Iszlám Állam stratégiájáról itt írtunk korábban.

Az Al-Kaida bizonyítani akarA másik fő gyanúsított az al-Kaida lehet, amelynek jemeni szárnya a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségében elkövetett januári merényletek mögött állt. A korábban Oszama Bin Laden vezette szervezet rivalizál az Iszlám Állammal, és igyekszik visszaszerezni vele szemben elvesztett vezető szerepét a dzsihád-mozgalmak között. Egy ilyen nagyszabású merénylet tökéletes alkalom lenne arra, hogy újra első számú közellenséggé váljon a Nyugat szemében.

Több mint 120 halott és rengeteg sebesült

Több mint 120 halott és rengeteg sebesült

Önállóan is szervezhettékA harmadik, legkevésbé valószínű verzió az, hogy helyi szereplők követték el a péntek éjjeli akciót, teljesen önállóan, függetlenül a nagy terrorszervezetektől. Franciaországban bőven akadnak elidegenedett, dühös muszlim fiatalok, akik számára vonzóvá válhatnak a dzsihádista eszmék. Sokkal jellemzőbb azonban, hogy elmennek harcolni Szíriába, mint hogy otthon vigyenek végbe terrortámadásokat.

Akad ugyan néhány példa magányos elkövetőkre az utóbbi évekből, de azok nem voltak ilyen összehangolt és sok áldozatot követelő merényletek. A Guardian szerint a pénteki akciósorozat a 2008-as mumbai merényletekre emlékeztet leginkább, ahol szintén egyszerre több helyszínen támadtak a terroristák. A nyugati biztonsági szolgálatok azóta is féltek, hogy náluk is megismétlődhet egy ilyen jellegű akció.

Top 0