• Külföld
Faktor

Holland veterán gyilkolta az Iszlám Állam katonáit

Őrizetbe vettek a holland hatóságok egy korábban leszerelt holland katonát, akit azzal vádolnak, hogy egy kurd milícia tagjaként az Iszlám Állam ellen harcolt és több fegyveresével végzett. A holland ügyészség szerint a 47 éves férfi a Népvédelmi Egységek nevű szíriai kurd milícia soraiban harcolt, amely az egyik leghatékonyabb erő az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

A férfit szerdán fogták el a kelet-hollandiai Arnhem városában, majd egy rotterdami vizsgálóbíróság azzal a feltétellel helyezte szabadlábra, hogy visszaadja útlevelét a hatóságoknak és hetente jelentkezik a rendőrségen. A hatóságok így akarják megakadályozni, hogy a férfi ismét Szíriába utazzon.

A veterán több bejegyzést is közzétett Facebook-oldalán arról, hogy a kurdok oldalán harcol. Viszont a kurd milíciát az Amnesty International jogvédő csoport korábban azzal vádolta, hogy tagjai polgári lakosokat űztek el észak-szíriai otthonaikból.

Europress / Ho Welayat / AFP

Europress / Ho Welayat / AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ügyészség szerint az Iszlám Állam tagjainak megölése miatt akár szándékos emberölésért is vádat emelhetnek a volt katona ellen, azonban azt is hozzátették, hogy további vizsgálódás szükséges, mielőtt bármiféle eljárást indítanak.

    A Telegraaf cikke szerit a holland jog alapján a hollandoknak nincs joguk önkényesen erőszakot alkalmazni, csupán rendkívüli helyzetekben, például önvédelem esetén. Az ügyészség szerint pedig nagy különbség van a Szíriába az Iszlám Állam elleni harcokban való részvétel céljával önszántukból utazó holland állampolgárok és azon holland katonák között, akik például iraki és kurd erők kiképzésére érkeznek Irakba, hiszen ez utóbbit az iraki kormány kérésére teszik.

    Top 16