• Kultúra

Hőlégballonnal juttatta el a levelet anyjának a megtámadott fővárosból

Egy közel 150 éves, az ostromlott Párizsból hőlégballonon kijuttatott levél került elő az Ausztrál Nemzeti Levéltárból.

A kép illusztráció.

A kép illusztráció.

A levelet Charles Mesnier vagy Mesmier írta Normandiában élő édesanyjának a körülzárt fővárosból. Az ausztrál levéltár épp egy kiállítás anyagát gyűjtötte össze, amikor rátaláltak az írásra. Azt viszont nem tudják, hogyan került hozzájuk a levél - mondta a BBC-nek Louise Doyle, az archívum vezérigazgató-helyettese.

A poroszok 1870 szeptemberétől 1871 januárjáig ostromolták Párizst. A körbezárt fővárosból éjszakánként hőlégballonnal juttattak ki leveleket, postagalambokat és olykor fontos embereket is. A világ másik végén talált levelet december 7-én írták és a címzett egy héttel később meg is kapta. A levélíró férfi beszámol arról, hogy egészséges, és arra kéri anyját: adjon hírt róla, ők is jól vannak-e. Bizakodóan ír arról, hogy lehetnek ugyan vesztes csaták, de végül a franciáké lesz a győzelem.      Az ostrom alatt közel kétmillió levelet küldtek ki hőlégballonnal a városból.

Szerintem nagyon romantikus és mély lélekre vall, hogy ennek a férfinak ilyen szoros kapcsolata volt az anyjával

- mondta Doyle. Az ausztrál archívum próbálja kideríteni, hogyan került a levél a queenslandi postamúzeumba, illetve van-e ausztrál szál a történetben.  

Top 0